X

Kindly register in order to view this article
!

Foodpanda: Jawatankuasa dianggotai tiga kementerian kaji isu mogok

M Kula Segaran
A
A

PUTRAJAYA - Kabinet yang mendengar isu mogok oleh penghantar makanan Foodpanda pada mesyuarat mingguannya hari ini membuat keputusan untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa yang akan dianggotai oleh tiga kementerian untuk mengkaji lebih mendalam mengenai perkara itu.

Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran berkata, ketiga-tiga kementerian berkenaan ialah Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Kula Segaran dalam satu kenyataan hari ini berkata, kementeriannya juga telah bertemu dengan wakil dari Foodpanda Malaysia iaitu pengarah urusannya Sayantan Das dan ketua pemasaran Fabian Emanuel berhubung isu penghantar makanan Foodpanda melancarkan mogok.

"Foodpanda mengesahkan bahawa syarikat itu akan memantau skim gaji baharu yang telah dilaksanakan di beberapa negeri sebelum memutuskan sama ada boleh kembali ke skim lama," katanya.

Menurut Kula Segaran, wakil-wakil itu menyebut bahawa di semua negeri selain dari Johor, penghantar makanan menerima skim gaji baharu yang berfungsi pada model kecekapan lebih banyak penghantaran, lebih banyak pendapatan diterima penghantar makanan.

Beliau berkata, kerajaan menggesa syarikat itu untuk kembali ke skim gaji lama yang memenuhi kehendak semua penghantar makanan.

Lebih 200 penghantar makanan melancarkan mogok di ibu pejabat syarikat di Kuala Lumpur pada Isnin, mendesak syarikat itu kembali semula ke skim bayaran asal dan mengancam untuk melancarkan protes di negeri-negeri lain sekiranya syarikat itu enggan menangani keluhan mereka.

Syarikat penghantaran makanan dalam talian itu telah melaksanakan skim pembayaran baharu untuk semua penghantar makanan di luar Lembah Klang berkuatkuasa 30 September lepas. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!