Kesatuan kakitangan am universiti awam bantah UMT, UniSZA gabung

No Image Caption
A
A
A

SERDANG - Kerajaan seharusnya menambah bilangan universiti yang ada di negara ini bagi menampung keperluan pendidikan rakyat dan bukan bertindak sebaliknya dengan menggabungkan universiti sedia ada, kata Presiden Gabungan Majlis Presiden dan Setiausaha Kehormat Kesatuan Kakitangan Universiti Malaysia (GAKUM), Zulkifli Mohamad.

Menurutnya, sebanyak 20 kesatuan kakitangan am universiti awam di negara ini tidak bersetuju cadangan penggabungan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) serta Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan meminta kerajaan mengkaji semula tentang perkara itu.

Beliau turut mendakwa GAKUM juga tidak dimaklumkan berkenaan cadangan tersebut sebelum persetujuan dicapai secara prinsip oleh Jemaah Menteri pada 4 September lepas.

"Pihak kesatuan khususnya di peringkat dua universiti terbabit dan GAKUM sebagai kumpulan pelaksana juga tidak dipanggil di peringkat awal perbincangan mengenai penggabungan tersebut.

"Tiba-tiba keluar (berita) dalam surat khabar tentang hal ini dan ia begitu mengejutkan.

"Perkara ini sangat besar kerana melibatkan pendidikan di negara kita...ini tidak adil namanya sedangkan membangunkan universiti kena bersama yang melibatkan peringkat atas dan bawah," katanya.

Beliau ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas GAKUM yang dihadiri 20 kesatuan universiti awam antaranya Kesatuan Kakitangan Sokongan Satu International Islamic University Malaysia (IIUM), di Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini hari ini.

Zulkifli yang juga Presiden Kesatuan Kakitangan Umum Universiti Teknologi Mara itu berkata, satu deklarasi atau petisyen akan ditandatangani oleh 20 kesatuan universiti awam termasuk Sabah dan Sarawak, untuk memohon mengadakan perjumpaan bersama Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malek secepat mungkin bagi membincangkan tentang soal itu.

Artikel Berkaitan:

Pada 4 September lepas, Jemaah Menteri bersetuju secara prinsip berhubung penggabungan UMT dan UniSZA yang bertujuan untuk memantapkan lagi keupayaan kedua-dua universiti itu dalam meningkatkan kedudukan sosio ekonomi selaras dengan lonjakan 10 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025.

Susulan itu, beberapa pihak termasuk ribuan pelajar kedua-dua buah universiti itu menyuarakan bantahan terhadap cadangan tersebut, kerana bimbang langkah itu akan menghilangkan identiti serta membantutkan misi dan visi kedua-dua universiti berkenaan yang jelas berbeza.

Dalam perkembangan lain, GAKUM juga memohon agar kerajaan mengkaji semula cadangan pemansuhan skim tetap dan berpencen yang akan digantikan dengan skim lantikan kontrak.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Borhan Dolah dilaporkan berkata, langkah menghentikan skim tersebut diputuskan dalam mesyuarat jawatankuasa khas pembaharuan perkhidmatan awam pada Oktober 2018 yang mahukan perkhidmatan awam dikecilkan secara berfasa dan berdasarkan keperluan, selain mengurangkan bebanan pencen yang kini mencecah RM28 bilion. - Bernama