Fitnah tak jual produk Muslim: Econsave buat laporan polis

Pengurus Besar Econsave, Mas Imran Adam menunjukkan laporan polis di hadapan IPD Johor Bahru Utara, di sini.
Pengurus Besar Econsave, Mas Imran Adam menunjukkan laporan polis di hadapan IPD Johor Bahru Utara, di sini.
A
A
A

JOHOR BAHRU - Econsave Cash & Carry Sdn Bhd (Econsave) membuat laporan polis berhubung fitnah bahawa pasar raya itu tidak lagi menjual barangan keluaran Bumiputera Muslim yang tular di laman sosial Facebook sebelum ini.

Laporan polis tersebut dibuat Pengurus Besarnya, Mas Imran Adam di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara kira-kira jam 1.15 petang tadi.

Mas Imran berkata, Econsave mengambil serius tuduhan dan fitnah terhadap pasar raya itu.

Menurutnya, berbanding pasar raya lain, Econsave merupakan salah satu pasar raya yang banyak menjual produk Bumiputera dan Muslim.

"Pihak Econsave juga menyertai program sesi padanan perniagaan anjuran Halal Industry Development (HDC) yang memberi platform kepada usahawan-usahawan bertemu dengan pasar raya-pasar raya besar dan peruncitan untuk memasarkan produk mereka.

Antara posting berkaitan yang dimuatnaik oleh pemilik akaun Facebook.
Antara posting berkaitan yang dimuatnaik oleh pemilik akaun Facebook.

"Hampir 80 peratus peserta terdiri daripada usahawan-usahawan Bumiputera," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mas Imran berkata, pihak Econsave juga memberi tempoh masa 48 jam ke atas pemilik akaun Facebook untuk menarik balik serta memohon maaf atas maklumat palsu yang ditularkan di media sosial.

Artikel Berkaitan:

Katanya, tindakan undang-undang akan diambil sekiranya permohonan maaf secara terbuka tidak dilakukan di platform maklumat palsu ditularkan.

"Kami mengesyorkan agar para pengguna serta warganet untuk tidak menularkan posting berunsur fitnah tersebut.

"Di kesempatan ini, kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelanggan yang terus menyokong kami," katanya.