'Nasi paku' satukan Muhammad Yusuf, Leong dalam bisnes

Peniaga makanan Muhammad Yusuf Ismail, 30, (berdiri, kiri) bersama peniaga minuman Foo Chiak Leong, 48, (berdiri, kanan) menyantuni sebahagian pelanggan yang datang ke kedai mereka untuk menikmati Nasi Sumatera atau lebih dikenali penduduk setempat dengan panggilan Nasi Paku di Jalan Tok Hakim hari ini. - Foto Bernama
Peniaga makanan Muhammad Yusuf Ismail, 30, (berdiri, kiri) bersama peniaga minuman Foo Chiak Leong, 48, (berdiri, kanan) menyantuni sebahagian pelanggan yang datang ke kedai mereka untuk menikmati Nasi Sumatera atau lebih dikenali penduduk setempat dengan panggilan Nasi Paku di Jalan Tok Hakim hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

KOTA BHARU - Nasi bungkus yang 'diikat' dengan paku menyatukan generasi kedua peniaga makanan dan minuman di sebuah kedai makan di sini, untuk meneruskan tradisi yang diwarisi daripada generasi terdahulu.

Kedai Nasi Sumatera Haji Ismail menjadi tempat buat Muhammad Yusuf Ismail, 30, dan rakannya, Foo Chiak Leong, 48, berniaga di bawah satu bumbung sejak kedua-dua orang tua mereka memulakan perniagaan itu pada 2006.

Leong berkata semuanya bermula pada 1979 ketika ayahnya, Foo Chee Chen, membuka sebuah kedai kopi di Jalan Gajah Mati di sini.

Anak kedua daripada empat beradik yang menyambung warisan perniagaan kedai kopi mendiang bapanya berkata ketika itu bapanya hanya menjual air minuman sahaja di kedai kopinya manakala ayah Muhammad Yusuf iaitu Ismail Zakaria, 70, pula ketika itu bekerja di sebuah kedai makan berasaskan makanan Sumatera.

"Namun pada 2006, selepas ayah meninggal dunia setahun sebelumnya, saya mula bekerjasama dengan Ismail selepas beliau berhenti kerja daripada sebuah restoran dan memulakan kedai makan sendiri.

"Ismail menjual nasi dan lauk-pauk berasaskan masakan dari Sumatera, Indonesia, manakala saya masih meneruskan tradisi mendiang ayah dengan menjual minuman," katanya ketika ditemui Bernama di kedai yang disewanya di Jalan Tok Hakim selepas berpindah dari Jalan Gajah Mati sejak setahun lepas.

Ditanya mengapa sanggup berniaga di bawah satu bumbung walaupun berlainan bangsa, Leong berkata makanan halal boleh menarik lebih ramai pelanggan untuk datang makan ke kedai yang diusahakan mereka.

"Selain itu, imej yang ditampilkan Ismail dan anaknya juga menjadi penyebab mengapa saya sanggup berkongsi perniagaan dengan mereka.

Artikel Berkaitan:

"Sepanjang berkongsi kedai sejak kira-kira 13 tahun lepas, saya dan Ismail serta anaknya tidak pernah bertengkar kerana kami saling hormat-menghormati antara satu sama lain," katanya.

Sementara itu, Muhammad Yusuf berkata beliau mengambil alih perniagaan daripada bapanya sejak beberapa tahun lepas setelah Ismail semakin uzur berikutan faktor umur.

Mengakui majoriti pelanggannya adalah berbangsa Tionghua, Muhammad Yusuf berkata ia tidak menjadi masalah kerana masyarakat Melayu dan India turut mengunjungi kedai makannya.

"Kedai makan ini berkonsepkan ala Sumatera kerana resepinya berasal dari sana dan lauk-pauk masih dihidangkan dalam pinggan kepada pelanggan.

"Antara lauk-pauk yang popular termasuklah ayam kampung goreng, ayam kampung gulai, ikan tenggiri gulai, otak lembu gulai kuning, daging kerutuk dan daging kering yang menggunakan resepi asli berasal dari Sumatera," katanya.

Menariknya, nasi bungkus di kedai tersebut dicucuk dengan paku sepanjang seinci setengah berbanding menggunakan getah gelang sebagai pengikat bungkusan.

Menceritakan asal-usul nasi yang dibungkus dengan paku itu, Muhammad Yusuf berkata ia bermula sekitar 70-an ketika Osman Larin yang berasal dari Sumatera merantau ke Kelantan dan membuka kedai makan di sini.

"Ayah dahulu bekerja di kedai makan Osman dan sejak dari awal Osman telah menggunakan paku untuk mengikat nasi bungkus yang dibeli mahupun ditempah pelanggan.

"Walaupun Osman telah meninggal dunia namun bekas pekerjanya termasuk ayah yang berjaya membuka kedai makan masih mengekalkan tradisi membungkus nasi menggunakan paku kerana ikatannya lebih kemas berbanding menggunakan getah gelang," katanya sambil menambah sekurang-kurangnya dua kilogram paku dibeli setiap dua bulan sekali untuk tujuan itu.

Berikutan itu, kedai makannya turut mendapat jolokan ‘Nasi Paku’ kerana kaedah membungkus makanan yang unik dan jarang ditemui itu.

Muhammad Yusuf yang mengetuai lima pekerja berkata walaupun berkongsi kedai dengan Leong, pelanggan akan membuat bayaran kepadanya kerana kaunter nasi berada di bahagian depan kedai manakala kaunter air milik Leong berada di belakang.

"Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah kerana Leong akan mencatat jumlah minuman yang dipesan pelanggan ketika kami mula beroperasi pada pukul 9 pagi, dan sebelum menutup kedai pada pukul 3.30 petang beliau akan memberikan jumlah yang saya perlu bayar kepadanya," katanya.- Bernama