Keluarga ‘sorok’ anak istimewa perlu diambil tindakan

No Image Caption
A
A
A

LANGKAWI - Kerajaan disaran melihat semula undang-undang berkaitan kanak-kanak kurang upaya (OKU) supaya tindakan dapat diambil ke atas keluarga yang cuba ‘menyembunyikan’ golongan itu daripada masyarakat umum.

Ketika membuat saranan itu, Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah Juhari Bulat berkata, ada keluarga berbuat demikian kerana rasa malu mempunyai anak istimewa.

“Keluarga yang menyembunyikan kehadiran anak istimewa ini patut diambil tindakan. Orang macam ini sepatutnya kita beri sedikit pengajaran,” katanya di majlis PKB Hotel Management and Services Sdn Bhd bersama Persatuan Ayah Bonda Anak-Anak Istimewa Langkawi.

Kira-kira 120 anak-anak OKU dan keluarga mereka menghadiri majlis itu yang juga program tanggungjawab sosial korporat PKB Hotel Management and Services yang juga anak syarikat Permodalan Kedah Berhad.

Juhari yang juga Pengerusi PKB Hotel Management and Services dan Adun Ayer Hangat berkata, majlis itu dapat menjadi medan perkongsian ilmu dan pengalaman kepada ibu bapa dan keluarga yang mempunyai anak istimewa di pulau ini.

Antara aktiviti yang dijalankan pada program sehari itu ialah ceramah motivasi dan terapi membabitkan penjagaan anak-anak OKU. - Bernama

Artikel Berkaitan: