X

Kindly register in order to view this article
!

PAIP diminta siasat isu air di Jengka

Mohd Shukri Mohd Ramli
A
A

KUANTAN - Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) diminta menyiasat dakwaan wujudnya unsur sabotaj terhadap isu air yang melanda penduduk Felda Jengka 6 dan Jengka 7, Maran setiap kali musim perayaan.

Penyelaras NGO Angkatan Pembela Rakyat (Terjah), Mohd Shukri Mohd Ramli berkata, penduduk di kawasan terbabit sudah terlalu lama berdepan dengan masalah tersebut dan sepatutnya ia diselesaikan segera oleh pihak berkaitan.

Menurutnya, dia mengesyaki ada unsur sabotaj oleh pihak-pihak tertentu kerana sumber dari loji yang sama di Jengka 4 yang menyalurkan air ke Felda Jengka 3 hingga 7 itu terjejas teruk setiap kali musim perayaan sahaja.

“Selepas musim perayaan ia kembali normal seperti biasa. Jadi amat aneh bila sumber yang sama hanya berlaku di kawasan tertentu sahaja,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, beliau mempersoal kenapa tiga lagi kampung yang menggunakan air dari loji yang sama tidak mengalami masalah itu.

Beliau berkata, sebelum ini Felda Jengka 6 tidak pernah mengalami bermasalah seperti di Jengka 7 kerana ia terletak dalam DUN Hulu Jempul (termasuk dalam kawasan loji).

Jelasnya, namun sejak 10 tahun yang lalu, penduduk Felda Jengka 6 mengalami nasib yang sama selepas kawasan itu berpindah ke DUN Chenor, sama dengan Felda Jengka 7.

Katanya, loji air Jengka 4 terletak dalam DUN Kuala Sentul dan semua kawasan lain iaitu Jengka 3, Jengka 4 dan Jengka 5 yang terletak dalam DUN terbabit tidak terjejas dengan isu air yang kritikal baru-baru ini.

“Jika ini situasinya, sudah pasti ada unsur sabotaj yang berlaku dengan kerjasama daripada pihak yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Selain itu, Mohd Shukri berkata, beliau tidak teragak-agak akan membongkarkan perkara ini dengan lebih detail lagi sekiranya ada saksi-saksi yang tampil memberikan maklumat.

“Bukti sukar untuk dikumpul kerana perkara ini boleh dilakukan dengan arahan aplikasi WhatsApp atau pesanan khidmat ringkas (SMS) semata-mata,” katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!