X

Kindly register in order to view this article
!

World #QuranHour suntik semangat masyarakat mendekati al-Quran

Alunan surah al-Kahf bergema sempena program World #QuranHour yang berlangsung di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) Gombak hari ini. - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
A
A

GOMBAK - Kempen World #QuranHour merupakan satu gerakan yang menyuntik semangat masyarakat khususnya orang Islam untuk mendekati al-Quran.

Pembawa Panji Al-Kahf, Ahmad Tarmizi Abd Rahman berkata, bukan hanya berdampingan atau membaca al-Quran tetapi turut diajak bagi memahami dan mengamalkan kitab suci itu dalam kehidupan seharian.

"Dalam satu jam kita bersama World #QuranHour ini, ada tiga elemen iaitu membaca bersama, memahami dengan tadabbur dan ada resolusi atau pelan tindakan untuk di amalkan.

"Secara peribadi, saya boleh katakan World #QuranHour adalah satu gerakan besar yang mengajak masyarakat untuk membudayakan al-Quran," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Katanya, ini adalah tahun keempat penglibatan dirinya dalam World #QuranHour sebagai pembawa panji.

"Ia merupakan suatu yang bermakna untuk saya kerana diberikan peluang secara langsung dalam gerakan ini," katanya.

Jelasnya, Surah Al-Kahf yang dipilih bagi World #QuranHour cukup dekat dengan orang Islam kerana sering dibaca setiap Jumaat.

"Ada elemen-elemen dalam surah tersebut juga cukup dekat seperti ilmu, kekuasaan dan masyarakat. Surah ini dipilih untuk kita lebih memahami dan menelusur penceritaannya," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!