Baby Naail, Athif semakin pulih, kini Qaisar pula perlu bantuan

Tangkap layar video keadaan terkini Baby Naail dan Athif menerusi hantarn di Facebook pada Isnin.
Tangkap layar video keadaan terkini Baby Naail dan Athif menerusi hantarn di Facebook pada Isnin.
A
A
A

SHAH ALAM - Dua bayi iaitu Wan Muhammad Naail Wan Aslam dan Muhammad Athif Fahri yang sebelum itu dilaporkan menghidap penyakit jarang jumpa, Spinal Muscular Atrophy (SMA) Type 1 telah menunjukkan perkembangan semakin baik.

Founder Misi Rakyat, Nur Ahmad Faiz Mohd Azmi memaklumkan, kedua-dua bayi itu tidak memerlukan alat pernafasan untuk jangka masa lama sekali gus menunjukkan ia semakin pulih.

“Ibu bapa Baby Naail dan Athif beritahu otot mereka sudah berhenti merosot dan mula lalui proses menghidupkan otot setiap bahagian tubuh.

Tangkap layar video keadaan Baby Qaisar menerusi hantaran di Facebook pada Isnin.
Tangkap layar video keadaan Baby Qaisar menerusi hantaran di Facebook pada Isnin.“Alat pernafasan juga sudah boleh dibuka untuk tempoh yang lama. Ini menggambarkan otot jantung mereka sudah bertambah baik dan semakin menguat,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Ahad.

Pada 14 April lalu, kempen kutipan dana bagi menampung pembelian ubat suntikan jenis genetik Zolgensma digerakkan setelah kisah Naail dan Athif mendapat perhatian Misi Rakyat apabila didiagnos penyakit jarang jumpa itu.

Dana perubatan tersebut yang bernilai kira-kira AS$2.1 juta bersamaan RM9.28 juta untuk kesan pulih seumur hidup berjaya diraih melalui hasil sumbangan rakyat Malaysia yang bersimpati atas nasib bayi berkenaan.

Tambah Nur Ahmad Faiz, baki dana Athif sebanyak RM1.9 juta akan dipindahkan 100 peratus kepada Qaisar iaitu seorang bayi yang turut menghidap penyakit sama.

Artikel Berkaitan:

“Usia bayi ini sudah lebih, jadi jangka hayatnya hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi dan perlu segera mendapatkan ubat Zolgensma.

“Perkara paling dirisaukan adalah bayi ini boleh berhenti bernafas pada bila-bila masa. Saya harap kita sempat bantu Qaisar.

“Sumbangan boleh dibuat melalui https://misirakyat.com,” ujarnya.