Pesawat mendarat cemas, pelatih wanita dikejarkan ke hospital

Pesawat milik International Aero Training Academy Sdn Bhd (IATAC) dikendalikan oleh juruterbang pelatih wanita berusia 23 tahun. - Foto PDRM
Pesawat milik International Aero Training Academy Sdn Bhd (IATAC) dikendalikan oleh juruterbang pelatih wanita berusia 23 tahun. - Foto PDRM
A
A
A

BATU BERENDAM - Sebuah pesawat ringan dalam latihan penerbangan hilang kawalan dan melakukan pendaratan cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam, tengah hari Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.16 tengah hari itu, pesawat milik International Aero Training Academy Sdn Bhd (IATAC) dikendalikan oleh juruterbang pelatih wanita berusia 23 tahun.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Christopher Patit berkata, pelatih itu bagaimanapun hanya mengalami kesakitan pada bahagian dada akibat kesan hentakan dan dibawa ke Hospital Melaka.

“Pada jam lebih kurang 12.42 tengah hari, pihak polis terima maklumat berkaitan sebuah pesawat milik IATAC telah hilang kawalan di landasan RWY 21.

“Pesawat itu kemudian telah berjaya dikeluarkan sepenuhnya dari lokasi kejadian pada jam 12.50 tengah hari dan juruterbang yang terlibat telaporkan telah dibawa menaiki ambulans ke Hospital Melaka,” katanya dalam kenyataan di sini.

Mengulas lanjut beliau memaklumkan, setakat ini belum ada sebarang laporan polis dibuat secara rasmi. - Awani

Artikel Berkaitan: