Pemeliharaan habitat hidupan liar perlu diperkasa - Agong

Al-Sultan Abdullah berkenan menandatangani plak pemasyhuran Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah dan penamaan semula Rizab Hidupan Liar Krau sebagai Rizab Hidupan Liar Tengku Hassanal di Pusat Biodiversiti Lanchang hari ini. - Foto Bernama
Al-Sultan Abdullah berkenan menandatangani plak pemasyhuran Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah dan penamaan semula Rizab Hidupan Liar Krau sebagai Rizab Hidupan Liar Tengku Hassanal di Pusat Biodiversiti Lanchang hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

TEMERLOH - [DIKEMAS KINI] Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini bertitah pemeliharaan habitat hidupan liar perlu diperkasakan bagi mengelakkan spesies haiwan itu pupus.

Justeru, Seri Paduka Baginda bertitah, usaha bersepadu melibatkan semua pihak perlu diwujudkan bagi memelihara hidupan liar termasuk Harimau Malaya.

"Usaha dari semua pihak termasuk dari pertubuhan bukan kerajaan dan orang perseorangan perlu diwujudkan segera bagi memelihara ikon negara ini dan juga semua hidupan liar lain agar tidak terus pupus...dan usaha ini perlu diteruskan dan menjadi keutamaan," titah Seri Paduka Baginda.

Seri Paduka Baginda bertitah demikian ketika Majlis Pemasyuran Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah dan penamaan semula Rizab Hidupan Liar Krau, sebagai Rizab Hidupan Liar Tengku Hassanal di Pusat Biodiversiti Lanchang di sini hari ini.

Turut berangkat Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah.

Hadir sama, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh dan Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau negeri, Datuk Seri Johari Harun serta Ketua Polis Pahang, Datuk Yahaya Othman.

Seri Paduka Baginda turut menyambut baik langkah kerajaan negeri yang mewartakan kawasan seluas 134,183 hektar tanah rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah secara berperingkat dan menzahirkan penghargaan atas usaha anakanda Tengku Hassanal yang berjuang mempertahankan Harimau Malaya dan alam sekitar.

"Saya akan lancar rizab yang besar atas nama saya dan anakanda, sepanjang saya jadi Tengku Mahkota 45 tahun tak ada usaha nak rizabkan satu kawasan besar atas nama Sultan atau Tengku Mahkota, ini adalah satu anjakan paradigma yang positif.

"Saya harap kawasan-kawasan diwartakan akan diselenggara sebaik mungkin, kita akan jadikan ini satu contoh pada dunia bagaimana kita pelihara alam sekitar, spesies Harimau Malaya dan hidupan lain," titah Seri Paduka Baginda.

Seri Paduka Baginda turut menzahirkan harapan supaya kerajaan negeri akan menilai dan mengambil kira aspek alam sekitar sebelum meluluskan sebarang projek selain meningkatkan pendekatan pembangunan mampan. - Bernama

Al-Sultan Abdullah turut mengimbau kenangan ketika berkesempatan membela dua ekor anak harimau dan anak gajah yang dikurniakan kepada baginda puluhan tahun yang lepas.

"Ini antara pengalaman saya iaitu bagi mandi dan bawa anak harimau dalam kereta... apabila besar penjaga pun harimau nak makan... jadi saya minta Perhilitan ambil," titah baginda.

Sementara itu Tengku Hassanal dalam ucapan baginda bertitah Rizab Hidupan Liar itu telah dibangunkan pada 1923 dengan tujuan utama melindungi kepelbagaian bio flora dan fauna.

"Dengan keluasan kira-kira 63,000 hektar, rizab ini menempatkan kira-kira 115 spesies mamalia, termasuk rusa sambar, harimau malaya, rusa menyalak, anjing liar, tapir, primat dan mamalia kecil seperti musang dan rusa," titah baginda.

Baginda bertitah rizab itu boleh dianggap sebagai makmal biologi hidup yang boleh dimanfaatkan bagi tujuan penyelidikan, pendidikan dan ekopelancongan.

Tengku Hassanal seterusnya menzahirkan penghargaan kepada kerajaan negeri atas usaha gigih dalam memelihara dan melindungi hidupan liar, flora dan fauna di Pahang. - Bernama