Warga emas hilang ditemui dalam perut buaya

Mayat nelayan ditemukan dalam perut seekor buaya pada Ahad.
Mayat nelayan ditemukan dalam perut seekor buaya pada Ahad.
A
A
A

TAWAU - [DIKEMAS KINI] Warga emas yang dikhuatiri hilang sejak Rabu lalu akhirnya ditemukan mayatnya di dalam perut seekor buaya di sungai Kampung Mas-Mas Nasib Kita di sini, pada Ahad.

Mayat Addi Bangsa, 60, ditemukan selepas perut reptilia itu dibelah oleh Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tawau, Jemishin Ujin berkata, operasi mencari dan menyelamat (SAR) memasuki hari keempat selepas mangsa dilaporkan hilang disyaki dibaham buaya.

"Pada hari keempat, pihak kami dimaklumkan bahawa JHL telah menemui seeor buaya jantan yang dipercayai membaham mangsa dan haiwan itu ditembak kira-kira jam 3 pagi Ahad.

Buaya yang ditembak di sungai Kampung Mas-Mas Nasib Kita, Tawau.
Buaya yang ditembak di sungai Kampung Mas-Mas Nasib Kita, Tawau.

"Perut buaya itu kemudian dibelah sekitar jam 9 pagi sebaik ahli keluarga tiba. Hasil pemeriksaan mendapati terdapat semua anggota badan berada di dalam perut haiwan itu namun dalam keadaan terpisah dan ahli keluarga telah mengesahkan mangsa," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

Tambah Jemishin lagi, buaya yang ditembak mati oleh JHL itu mempunyai berat kira-kira 800 kilogram dan panjang melebihi empat meter.

"Selepas penemuan mayat mangsa di dalam perut haiwan itu, operasi kemudian ditamatkan pada jam 11 pagi," katanya.

Sebelum ini Sinar Harian melaporkan mangsa yang juga nelayan dipercayai telah dibaham buaya ketika turun ke botnya kira-kira jam 4 pagi, Rabu lalu.