Kantoi pandu Ferrari tak ada 'roadtax'

Sebuah kereta jenis Ferrari 488 Spider yang ditahan di Lebuhraya Guthrie pada Khamis kerana LKM tamat tempoh. Foto: JPJ Selangor
Sebuah kereta jenis Ferrari 488 Spider yang ditahan di Lebuhraya Guthrie pada Khamis kerana LKM tamat tempoh. Foto: JPJ Selangor
A
A
A

SHAH ALAM - Seorang lelaki yang memandu kereta Ferrari 488 Spider ditahan di Lebuhraya Guthrie dekat sini Khamis lalu atas kesalahan Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor, Datuk Khairul Khar Yahya berkata, kesalahan itu dikesan menerusi operasi harian yang dijalankan Stesen Penguatkuasa (SPK) Elmina JPJ Selangor.

"Pemandu lelaki berusia 30 tahun itu ditahan dan pemeriksaan lanjut mendapati LKM kereta terbabit telah tamat tempoh.

"Alasan yang diberi pemandu terbabit ialah kesibukan kerja dan lupa," katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu.

Sementara itu, operasi rondaan turut dilaksanakan di Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH).

Kata Khairul Khar, sebanyak 126 kesalahan dikesan antaranya lesen memandu kompeten (CDL) (21 kes), lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh (19 kes), tiada perlindungan insurans (19 kes) serta teknikal (54 kes).

"Pasukan operasi turut bertindak menyita enam motosikal jenis Honda EX5 atas pelbagai kesalahan," ujarnya.

Tambahnya, SPK Elmina sentiasa memberi perhatian dan menjalankan pemantauan secara berterusan ke atas semua jenis kenderaan agar sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan.

"Sebarang aduan kesalahan lalul intas, orang awam boleh menyalurkan kepada aduantrafik@jpj.gov.my atau platform aplikasi e-aduan beserta butiran pengadu dan butiran aduan," jelasnya.