2 pelajar kritikal, 18 lagi dirawat minum air berkarbonat campur spirit

Spirit yang disyaki dicampur dalam minuman berkarbonat sebelum diminum oleh pelajar berkenaan.
Spirit yang disyaki dicampur dalam minuman berkarbonat sebelum diminum oleh pelajar berkenaan.
A
A
A

PITAS - Dua pelajar Tingkatan Lima kritikal manakala 18 lagi rakan mereka turut menerima rawatan selepas meminum minuman berkarbonat yang disyaki dicampur dengan spirit dalam kejadian di sebuah sekolah menengah di daerah ini.

Difahamkan, pelajar berkenaan secara beramai-ramai telah meminum minuman berkenaan sehingga menyebabkan mereka mengalami keracunan hidrokarbon (spirit) pada Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah Kota Marudu Superintenden Zairolnizal Ishak berkata, pihaknya hanya menerima laporan daripada pihak Hospital Pitas pada Jumaat yang memaklumkan bahawa terdapat seramai 20 pelajar telah dimasukkan ke wad kecemasan.

Katanya, hasil daripada temu bual saksi yang terdiri daripada kalangan pelajar yang dirawat memaklumkan bahawa salah seorang pelajar telah membeli satu botol minuman berkarbonat dan dua botol spirit dari kedai berhampiran sekolah.

"Tujuan kedua-dua cecair tersebut dibeli adalah untuk mendapat kesan yang sama dengan arak memandangkan kawasan sekitar asrama tidak menjual arak.

"Selepas kedua-dua bahan itu dicampur, pelajar berkenaan telah meminumnya secara beramai-ramai di dalam bilik asrama namun tiga daripadanya mengalami sakit perut dan mengadu kurang sihat kepada warden asrama," katanya ketika dihubungi pada Jumaat.

Tambah Zairolnizal lagi, warden asrama kemudian membawa pelajar berkenaan ke sebuah klinik komuniti untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

"Mereka kemudian dibenarkan pulang dan diarahkan datang semula jika gejala semakin teruk.

"Bagaimanapun, kira-kira jam 6.30 pagi Khamis, tiga pelajar terbabit telah dibawa ke unit kecemasan Hospital Pitas di mana dua daripadanya mengalami kekejangan otot serta mengalami sesak nafas.

"Kedua-dua pelajar itu kemudian dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth I dan II di unit rawatan rapi (ICU) manakala 18 pelajar lain masih mendapat rawatan di Hospital Pitas dan dalam keadaan stabil," katanya.

Zairolnizal berkata, pada awalnya pihak hospital mengesyaki gejala yang dialami pelajar terbabit adalah mabuk metanol daripada mana-mana cecair arak.

"Bagaimanapun selepas mengesan botol minuman berkarbonat yang diberikan mangsa, kes diklasifikasi sebagai keracunan hidrokarbon memandangkan ia berasaskan petroleum.

"Selain itu terdapat saksi mengesahkan bahawa seorang pelajar datang ke kedai mahu membeli cecair spirit dan satu botol minuman berkarbonat," katanya.

Sehubungan itu, Zairolnizal berkata, setakat ini tiada sebarang keterangan yang boleh mengaitkan kes dengan sebarang unsur jenayah.