BN nafi ahli Parlimennya terlibat dalam usaha jatuhkan kerajaan

Mohamad bercakap pada sidang media sempena Majlis Sambutan Aidilfitri Kementerian Pertahanan 2023 di Kem Kementah, pada Selasa. - Foto Bernama
Mohamad bercakap pada sidang media sempena Majlis Sambutan Aidilfitri Kementerian Pertahanan 2023 di Kem Kementah, pada Selasa. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Barisan Nasional (BN) pada Selasa menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa terdapat ahli Parlimen dalam kalangan parti komponennya yang terlibat dalam usaha untuk menjatuhkan kerajaan.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, BN tidak akan memporak-perandakan kerajaan sedia ada kerana ia telah berjanji untuk membentuk kerajaan yang stabil serta diperlukan bagi menguruskan negara, dan kerajaan ketika ini ditubuhkan atas dasar kerjasama pelbagai parti.

"Untuk menumbangkan kerajaan sekarang saya rasa agak sukar kerana Akta Anti Lompat Parti telah berkuat kuasa dan mana-mana Ahli Parlimen yang mahu menyokong parti lain perlu meletakkan jawatan dan diadakan pilihan raya kecil.

"Kerajaan kini juga mempunyai majoriti yang agak besar sebanyak 148," katanya dalam sidang media di Rumah Terbuka Aidilfitri Kementerian Pertahanan di sini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu Muhammad Faiz Na'aman yang mendakwa Perikatan Nasional telah mendapat sokongan 126 Ahli Parlimen.

Mohamad, yang juga Menteri Pertahanan, turut menyuarakan komitmen penuh BN dalam memastikan kerajaan ketika ini berada dalam keadaan stabil dan kuat.

Beliau berkata, negara telah ketinggalan hampir lima tahun selepas Pilihan Raya Umum ke-14 kerana kerajaan yang dibentuk tidak mempunyai majoriti yang kuat.

"Sekarang kita telah mempunyai kerajaan yang mempunyai majoriti yang kuat dan kita perlu berusaha duduk bersama untuk menguruskan negara.

"Pada 14 Mei ini, kita akan ada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan untuk melihat sejauh mana dan bagaimana janji pada Pilihan Raya Umum ke-15 dapat ditunaikan kepada rakyat," katanya. - Bernama