Sila log masuk terlebih dahulu.

18 tahun terlantar di hospital, akhirnya sambut Ramadan di rumah

Siti Nurul Hidayah ketika tiba di kediamannya di Bahau. - Foto MAINS
Siti Nurul Hidayah ketika tiba di kediamannya di Bahau. - Foto MAINS
A
A
A

JEMPOL - Sambutan Ramadan tahun ini paling bermakna buat seorang ibu apabila anak gadisnya yang sebelum ini terpaksa 'tinggal' di hospital sejak 18 tahun lalu akhirnya dibenarkan pulang ke kediamannya di Bahau pada Rabu lepas.

Siti Nurul Hidayah Mohamad Sofi, yang kini berusia 25 tahun terlantar di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah akibat penyakit Cervical Cord Myelopathy iaitu kerosakan saraf tunjang dan pengecutan paru-paru selepas terjatuh di rumahnya ketika berusia enam tahun.

Keadaan itu menyebabkan dirinya perlu menggunakan alat bantuan pernafasan dan memerlukan pemantauan doktor selain hanya mampu menggerakkan bibir sebagai isyarat jika mahu meminta sesuatu.

Menurut ibunya, Dayang Lohani Awang Zain, 56, perasaannya bercampur baur apabila impiannya untuk membawa pulang anak ketiga daripada lima beradik itu menjadi kenyataan.

Jelasnya, usaha untuk membawa Siti Nurul Hidayah pulang sudah lama namun disebabkan beberapa kekangan terutamanya dari segi kesihatan dan peralatan berkaitan menyebabkan usaha itu tertangguh.

Dayang Lohani (tiga dari kanan), kakitangan MAINS dan pegawai perubatan bergambar bersama Siti Nurul Hidayah . - Foto MAINS
Dayang Lohani (tiga dari kanan), kakitangan MAINS dan pegawai perubatan bergambar bersama Siti Nurul Hidayah . - Foto MAINS

"Gembira dan sedih semuanya ada, dalam tempoh 18 tahun itu kami sekeluarga berkorban masa dan tenaga selama 24 jam menjaganya di hospital tanpa memikirkan perkembangan dunia luar.

"Sekarang, Alhamduillah dia pun begitu ceria apabila dapat keluar dari hospital. Siapa tahu selepas ini dia dapat bernafas sendiri tanpa menggunakan alat bantuan pernafasan dengan izin ALLAH SWT," katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Jumaat.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, Dayang Lohani meluahkan rasa terima kasih kepada warga HTAN, Yayasan Munarah dan semua pihak yang banyak membantunya sama ada secara lansung ataupun tidak dalam memastikan rawatan dan perubatan termasuklah peralatan bantuan kesihatan anaknya itu berjalan dengan baik.

Malah Dayang Lohani juga tidak menyangka dapat meraikan Ramadan ini dalam suasana yang berbeza walaupun dalam keadaan serba sederhana.

"Selama 18 tahun kita berpuasa dan berbuka di hospital sahaja, raya pun di situ. Kali ini merasalah berpuasa di luar walau pada dasarnya tidaklah seperti orang lain dan kami masih perlu memberi tumpuan kepada Siti Nurul Hidayah," katanya yang menerima kunjungan daripada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS).

Dayang Lohani (dua dari kiri) dan Siti Nurul Hidayah ketika ditemui di kediamannya di Bahau. - Foto MAINS
Dayang Lohani (dua dari kiri) dan Siti Nurul Hidayah ketika ditemui di kediamannya di Bahau. - Foto MAINS

Dalam pada itu, MAINS akan menyalurkan bantuan satu unit mesin bantuan pernafasan, set katil pesakit bersama tilam angin dan peralatan mekanikal ventilasi pernafasan seperti 'suction catheter', 'suction tubing' dan 'tracheostomy cannula'.

Media pada tahun 2015 melaporkan kisah Siti Nurul Hidayah yang terjatuh dalam bilik air menyebabkan dia lumpuh dan terlantar di HTAN sejak Januari 2005.

Kehidupan mereka sekeluarga sekali lagi diuji apabila bapanya, Mohd Sofi Mohamad Amin meninggal dunia setahun kemudian akibat angin ahmar dan serangan jantung sekali gus menyebabkannya hilang tempat mengadu.