Tragedi berdarah pengganas Sulu di Lahad Datu sukar dilupakan

Waris kepada Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabarudin Daud yang telah terkorban ketika peristiwa berdarah Lahad Datu 2013 melakukan persembahan Pantomim Op Daulat pada Istiadat Perbarisan Peringatan Hari Polis ke- 216 Tahun 2023 di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, pada Isnin. - Foto Bernama
Waris kepada Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabarudin Daud yang telah terkorban ketika peristiwa berdarah Lahad Datu 2013 melakukan persembahan Pantomim Op Daulat pada Istiadat Perbarisan Peringatan Hari Polis ke- 216 Tahun 2023 di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, pada Isnin. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sepuluh tahun berlalu, namun perasaan geram dan sedih masih tidak dapat dipadamkan apabila mengenangkan insan tersayang terkorban dalam tragedi berdarah di Lahad Datu, Sabah.

Haziq Wahiduzzaman Sabaruddin, 29, anak kepada Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud berkata, kekejaman yang dilakukan oleh pengganas Sulu sehingga meragut nyawa bapanya yang ketika itu ditugaskan dalam Op Daulat di Lahad Datu, sangat sukar untuk dipadamkan.

"Apabila saya diminta berdiri di hadapan anggota polis yang terbaring melakonkan kembali insiden itu, saya tidak pandang mata anggota itu dan terbayang arwah ayah dalam kepala.

"Saya tidak mahu menangis tapi lebih kepada rasa rindu dan geram atas kekejaman yang dilakukan oleh pengganas Sulu," katanya kepada pemberita ketika ditanya mengenai pantomim peristiwa tragis itu yang dilakonkan semula sempena Hari Polis pada Isnin.

Beliau berkata demikian semasa hadir ke Istiadat Perbarisan Peringatan Hari Polis ke-216 di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, di sini.

Menyifatkan arwah ayahnya seorang yang tegas, Haziq Wahiduzzaman yang bekerja sebagai pencipta kandungan media sosial berkata, ayahnya juga seorang yang amat mementingkan pelajaran dan beliau sentiasa ingat pesanan terakhir arwah agar beliau dan adik-beradiknya belajar bersungguh-sungguh.

"Alhamdulillah, apa yang arwah ayah hendak (belajar hingga ke menara gading) telah tercapai, semalam adik bongsu saya telah melapor diri dan kini sedang menyambung ijazah sarjana di sebuah universiti.

"Sepanjang saya membesar dengan ayah, dia seorang yang tegas dan kadang-kala kelakar, itu memang standard semua polis (perangai garang) sebab cara dia didik saya dan adik-beradik yang lain adalah berbeza," katanya.

Anak sulung Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat iaitu Mohd Norakmar Amiruddin Zulkifli, 15, pula berkata, pada mulanya beliau bercita-cita untuk menjadi seorang doktor, namun kejadian tragis yang menimpa ayahnya ketika beliau berusia lima tahun membuatnya berubah fikiran untuk menjadi seorang anggota polis.

"Saya hendak mengikut jejak langkah ayah sebab saya hendak menyelamatkan orang baik seperti ayah saya...lawan orang jahat.

Perasaan saya apabila melihat pantomim Lahad Datu dilakonkan, saya teringatkan arwah ayah, sebak dan rindukan arwah," katanya.

Mohd Norakmar berkata, sebelum Zulkifli ditugaskan menyertai Op Daulat, ayahnya memintanya menjaga ibu Noor Aziah Noor, serta adik-adiknya Noor Muhammad Aqil Zulkifli, 11, dan Noor Aqib Syahid Zulkifli, 10, yang ketika itu masih dalam kandungan ibunya.

Sementara itu, Noor Aziah, 38, berkata, walaupun tragedi itu 10 tahun berlalu, beliau masih berasa sebak.

"Apabila menyaksikan pantomim dipersembahkan saya rasa bangga kerana pengorbanan arwah suami saya dihargai dan tidak dilupakan.

"Insya-Allah ada rezeki saya bagi kebenaran dan sokong anak saya untuk meneruskan legasi bapanya," kata guru sekolah itu.

Pantomim peringatan 10 tahun insiden pencerobohan Kampung Tanduo di Lahad Datu, Sabah itu hasil koreografi Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Seri Hazani Ghazali.

Ia dijayakan oleh 86 pegawai dan anggota 69 Komando (VAT 69), Pasukan Gerakan Udara, Pasukan Gerakan Am dan Muzium PDRM.

Pada Februari 2013, Malaysia dikejutkan dengan pencerobohan pengganas bersenjata Sulu yang memasuki perairan negara secara berperingkat di Felda Sahabat, Lahad Datu, yang membawa kepada pertempuran pada 1 Mac di Kampung Tanduo mengakibatkan 10 perwira negara terbunuh dan 68 pengganas Sulu maut.

Konflik itu diisytiharkan tamat pada 10 April 2013. - Bernama