Gempa bumi Turkiye, Syria: Angka korban kini lebih 41,000

Keadaan selepas lebih seminggu gempa bumi kuat melanda Turkiye dan Syria, Foto: Xinhua
Keadaan selepas lebih seminggu gempa bumi kuat melanda Turkiye dan Syria, Foto: Xinhua
A
A
A

GENEVA - Lebih seminggu selepas gempa bumi kuat melanda Turkiye dan Syria, jumlah kematian kini meningkat kepada lebih 40,000 di kedua-dua negara.

Sejumlah 35,418 mangsa terbunuh di Turkiye, manakala lebih 5,800 lagi di Syria, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Tambahnya, lebih tujuh juta kanak-kanak terjejas akibat gempa bumi kuat dan gempa susulan besar yang memusnahkan Turkiye dan Syria minggu lalu.

“Di Turkiye, jumlah keseluruhan kanak-kanak yang tinggal di 10 wilayah yang dilanda dua gempa bumi itu ialah 4.6 juta kanak-kanak.

"Di Syria, 2.5 juta kanak-kanak terjejas. UNICEF bimbang beribu-ribu kanak-kanak telah terkorban," kata jurucakap agensi kanak-kanak PBB UNICEF James Elder kepada pemberita di Geneva.

Elder dalam pada itu tidak menolak jumlah kematian membabitkan kanak-kanak susulan tragedi itu akan terus bertambah.

PBB menganggarkan sehingga 5.3 juta orang di Syria mungkin kehilangan tempat tinggal susulan gempa bumi yang meranapkan lebih 5,000 bangunan termasuk tempat kediaman. - Awani

Sumbangan untuk Tabung #BantuanBencana Sinar Karangkraf x Syria Care boleh dibuat melalui pautan ini: https://info.sinarharian.com.my/tabung-bantuanbencana-sinar-karangkraf-x-syria-care/

Artikel Berkaitan: