'Pemecatan Khairy bukan satu kejutan' - Kalimullah

Jelas Kalimullah, pemecatan Khairy membuatkan UMNO menjadi tidak relevan dan mungkin lebih baik untuk bekas Ahli Parlimen Rembau itu sekiranya beliau ingin kekal dalam politik. - Foto fail/Twitter/@Khairykj
Jelas Kalimullah, pemecatan Khairy membuatkan UMNO menjadi tidak relevan dan mungkin lebih baik untuk bekas Ahli Parlimen Rembau itu sekiranya beliau ingin kekal dalam politik. - Foto fail/Twitter/@Khairykj
A
A
A

KUALA LUMPUR - Bekas Penasihat Perdana Menteri ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Kalimullah Masheerul Hassan menjelaskan beliau tidak hairan apabila UMNO mengambil tindakan memecat bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Menerusi satu kenyataan pada Sabtu, jelas Kalimullah, tindakan itu membuatkan UMNO menjadi tidak relevan dan mungkin lebih baik untuk Khairy sekiranya beliau ingin kekal dalam politik.

"UMNO telah menjadi tidak relevan lagi dan mungkin lebih baik untuk Khairy, jika dia mahu kekal dalam politik, untuk bercabang sendiri.

"Lagipun, dia hanya 47 tahun, Tun Mahathir Mohamad dipecat pada 45 tahun dan kembali sebagai Perdana Menteri dua kali.

"Anwar Ibrahim dipecat oleh UMNO dan Mahathir pada usia 50 tahun dan kembali sebagai Perdana Menteri selepas 24 tahun. Khairy? Siapa tahu," jelasnya.

Tambah Kalimullah lagi, Presiden UMNO ketika ini, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi serta Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hassan tidak berkemungkinan menjadi Perdana Menteri meskipun telah menyingkirkan harapan besar UMNO.

"Secara kebetulan, apabila Zahid ditangkap dan diketepikan oleh Mahathir dan UMNO kerana menjadi penyokong Anwar pada tahun 1998, bapa mertua Khairy Abdullah Badawi (Timbalan Perdana Menteri ketika itu) telah campur tangan dengan Mahathir dan membawa Zahid kembali ke pangkuan.

"Saya tahu itu kerana saya dan Setiausaha Akhbar Pak Lah, Kamarulzaman Zainal membantu Zahid menyediakan kenyataan akhbar beliau ketika kembali dalam UMNO.

Artikel Berkaitan:

"Tok Mat adalah Ketua Pegawai Eksekutif Cycle and Carriage dan telah dipilih oleh Pak Lah (Perdana Menteri Malaysia ketika itu) untuk menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan pada tahun 2004. Dan kini mereka berdua memecat menantunya?," katanya lagi.

Turut dipersoal Kalimullah, adakah Khairy melakukan sesuatu yang tidak boleh dimaafkan seperti mengkritik Ahmad Zahid dan Tok Mat?

"Dari segi itu, saya gembira Pak Lah menghidap demensia dan tidak dapat melihat semua ini berlaku. "Bagaimanapun, seperti yang saya katakan, apa yang terkejut? Sangat jarang untuk melihat rasa terima kasih atau kerendahan hati atau demokrat sebenar dalam politik Malaysia. Semoga berjaya Khairy Jamaluddin," kata Kalimullah lagi. - Awani

ARTIKEL BERKAITAN: Tidak tunduk dipecat daripada UMNO: KJ

ARTIKEL BERKAITAN:Keputusan Presiden, MKT lemahkan kebangkitan UMNO

ARTIKEL BERKAITAN:UMNO pecat KJ, Hishammuddin dan Shahril digantung keahlian

ARTIKEL BERKAITAN:[VIDEO] UMNO gantung keahlian Noh Omar

ARTIKEL BERKAITAN:Noh Omar dipecat selepas pertikai penggantungannya

ARTIKEL BERKAITAN:Noh hadir mesyuarat MKT UMNO

ARTIKEL BERKAITAN:Pas Selangor terbuka terima Noh, ahli UMNO

ARTIKEL BERKAITAN:Pembersihan bebaskan UMNO dari 'gunting dalam lipatan'

ARTIKEL BERKAITAN:Pembersihan UMNO: 'Jangan pecat bekas pemimpin'