Keseronokan keluarga menikmati Piala Dunia Qatar 2022

Bintang Brazil, Richarlison ketika melakukan percubaan ke arah gawang Korea Selatan semasa perlawanan pusingan 16 Piala Dunia Qatar 2022 di Stadium 974, Doha. -Foto EPA
Bintang Brazil, Richarlison ketika melakukan percubaan ke arah gawang Korea Selatan semasa perlawanan pusingan 16 Piala Dunia Qatar 2022 di Stadium 974, Doha. -Foto EPA
A
A
A
SATU permainan bola sepak mempunyai segala-galanya: keseronokan, drama, keghairahan. Tidak hairanlah berjuta-juta di seluruh dunia memanggilnya sukan nombor satu dunia.

Idea bahawa menonton Piala Dunia Qatar 2022 boleh membawa kepada perselisihan antara pasangan yang berpotensi untuk menggugat suasana perkahwinan mereka perlu dilihat dengan berhati-hati.

Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ke atas 300 pasangan suami isteri menyimpulkan bahawa peratusan besar wanita dalam kumpulan ini menyatakan kebimbangan terhadap umur panjang perkahwinan mereka pada masa ini, yang penuh dengan perselisihan faham, perbincangan hangat dan ‘tingkah laku tegang’ oleh lelaki.

Bagaimanapun, penemuan ini mesti dianggap lebih dekat kepada tekaan dan bukannya kesimpulan yang tidak dapat dipertikaikan mengenai fenomena yang merupakan salah satu peristiwa paling menarik dan menyeronokkan di dunia.

Apatah lagi kini ia berlangsung di Qatar, yang mana pastinya telah berlaku kepelbagaian corak penganjuran yang ketara berbeza dengan penganjur-penganjur lain sebelum ini. Dari sebelum sepak mula, majlis pembukaan, agenda dalam perasmian sehinggalah ke perlawanan akhir nanti. Qatar, tuan rumah tahun ini, adalah salah satu negara per kapita terkaya di dunia.

Pembinaan pelbagai infrastruktur termasuk lapan stadium, dan seperti yang dikehendaki Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA), peluasan lapangan terbang dan hotel baharu, serta kereta api dan lebuh raya untuk bola sepak dianggarkan bernilai $220 bilion dalam pembinaan baharu untuk acara itu sejak kejohanan itu dianugerahkan kepada Qatar 12 tahun lalu.

Piala Dunia Qatar 2022 menyatukan peminat bola sepak di seluruh dunia dan tanpa mengira pasukan mana yang mereka sokong atau sorakkan, adrenalin, bakat dan karisma permainan itu dan pemainnya sendiri bekerja sebagai kuasa yang tiada tandingannya dalam dunia sukan. Ia bertindak sebagai tempat berkumpul untuk rakan dan keluarga yang menantikannya.

Sudah tentu, perkahwinan lebih daripada pandangan yang berbeza tentang pasukan bola sepak. Malah, pilihan peribadi yang berbeza, sama ada terhadap program televisyen, makanan, fesyen, genre filem atau perisa ubat gigi, adalah perkara yang biasanya dibuat oleh perkahwinan — satu paradoks yang telah bertahan dengan penerimaan hati.

Tahun ini, Piala Dunia Qatar 2022 bermula pada 20 November. Dianjurkan setiap empat tahun, Piala Dunia adalah acara yang ditunggu-tunggu peminat di mana-mana sahaja. Ia adalah detik istimewa untuk orang ramai berkumpul atas komuniti, budaya, dan, sudah tentu, persaingan.

Artikel Berkaitan:

Dan inilah bahagian yang terbaik: Ia adalah acara mesra keluarga yang boleh dinikmati oleh kanak-kanak dan orang dewasa bersama-sama. Oleh itu, ajak semua orang dari datuk dan nenek hingga anak kecil di hadapan televisyen untuk menceriakan pasukan kegemaran anda! Berikut ialah beberapa cara untuk keluarga membuat kenangan semasa perayaan global.

1.Ajar anak anda tentang kemahiran hidup

Menonton sukan bersama-sama membolehkan anda menunjukkan contoh kemahiran hidup kepada anak-anak anda. Tumpukan perhatian mereka pada perkara yang berlaku dalam permainan, seperti cara pemain berkelakuan atau menunjukkan perasaan mereka. Berbincang dengan mereka tentang kepentingan kerja berpasukan dan permainan adil. Ia juga merupakan cara yang baik untuk mengajar kanak-kanak tentang menang dan kalah, dalam permainan dan pada masa lain. Tunjukkan kepada mereka bagaimana pemain di pihak yang kalah mengucapkan tahniah kepada pemenang pada akhir setiap perlawanan. Melihat situasi seperti ini pada skrin dan bercakap dengan orang dewasa boleh meningkatkan empati kanak-kanak.

2. Bercakap tentang teladan

Ruud van Nistelrooy atau Thierry Henry? Cristiano Ronaldo atau Lionel Messi? Generasi peminat telah berdebat tentang pemain kegemaran mereka. Ramai daripada atlet elit ini juga menjadi contoh teladan kepada kanak-kanak, baik di dalam mahupun di luar padang. Jika bola sepak adalah sebahagian daripada zaman kanak-kanak anda sendiri, kongsi cerita tentang pemain yang anda sanjungi. Minta datuk nenek, orang tua, dan orang tersayang lain untuk melakukan perkara yang sama. Ini bukan sahaja pengalaman yang mengeratkan, ia juga cara untuk kanak-kanak mengaitkan dengan apa yang mereka tonton di televisyen Selain itu, perkenalkan anak anda kepada wira seperti Marcus Rashford dan Megan Rapinoe. Tonton rancangan dan filem tentang lagenda sukan untuk memberi inspirasi kepada mereka untuk berbuat baik dan berbangga dengan siapa mereka.

3. Belajar tentang negara dan budaya yang berbeza bersama-sama

Piala Dunia adalah masa yang hebat untuk meneroka negara-negara yang bertanding dalam kejohanan itu. Mungkin keluarga anda menyokong negara asal anda, tradisi suci yang diwarisi turun-temurun. Atau mungkin anda baru dalam sukan ini dan memutuskan untuk bersorak untuk negara lain. Gunakan masa ini untuk membantu anak anda berhubung dengan warisan mereka sendiri dan belajar tentang tempat yang mereka kurang biasa. Ini cara yang menyeronokkan untuk membolehkan mereka belajar tentang orang, bahasa, makanan dan banyak lagi. Dan jika keluarga anda suka berdaya saing, anda boleh bersoal jawab antara satu sama lain tentang negara pada separuh masa!

4. Uji kemahiran anda di padang, di luar atau dalam talian

Keseronokan tidak semestinya berakhir pada wisel penamat perlawanan. Pemain atau pasukan manakah daripada kejohanan yang paling memberi inspirasi kepada anda? Dapatkan bola dan latih kemahiran anda di taman bersama-sama. Atau untuk malam permainan keluarga anda, mencabar satu sama lain untuk permainan FIFA 23. Bermain permainan dengan orang dewasa dan adik-beradik boleh membantu kanak-kanak dalam perkembangan mereka. Ia memberi mereka peluang untuk bertanya dan membuat hubungan dengan apa yang mereka tonton dan main. Anda juga boleh mencetuskan perbualan tentang mengejar (dan menjaringkan) matlamat dalam hidup, dan maknanya kepada keluarga anda.

Kita hidup dalam masa yang tidak menentu yang dipenuhi dengan konflik dan krisis global. Dunia berpecah belah. Piala Dunia Qatar 2022, melalui kuasa bola sepak akan membawa orang ramai untuk merentasi sempadan, bersatu dan meraikan bersama.

* Dr Mohd Firdaus Abdullah ialah Pensyarah Pengurusan Sukan, Fakulti Sukan dan Sains Eksesais Universiti Malaya (UM)