'Bersatu ditubuh untuk lemahkan UMNO' - Khaled Nordin

Mohamed Khaled
Mohamed Khaled
A
A
A

JOHOR BAHRU - UMNO menolak untuk bersama-sama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebagaimana dimahukan Pas kerana parti baharu tersebut ditubuhkan untuk melemahkan UMNO.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO tidak pernah menolak segala usaha untuk penyatuan ummah tetapi penolakan parti itu adalah untuk 'menyelamatkan' Bersatu.

"Bagi UMNO, formula Pas untuk mendukung Bersatu bukan rumus untuk ummah yang bersatu. Bersatu adalah parti yang jelas ditubuhkan untuk melemahkan kekuatan sebenar orang Melayu melalui UMNO.

"Kekuatannya adalah ‘superficial’. Tidak dibangunkan melalui perjuangan hakiki tetapi dibina melalui sindiket pengkhianatan politik paling licik dan jelik dalam sejarah politik Malaysia.

"Kerana itu, Bersatu tidak mempunyai ‘standing’ sebagai pendukung kesatuan dan perpaduan Melayu. DNAnya ialah anti UMNO dan karakternya adalah khianat," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Beliau menjelaskan, UMNO adalah gerakan politik dan bukan gerakan dakwah, tugasnya ialah mengurus dan mentadbir negara.

Tegasnya, penyatuan ummah tidak semestinya hanya akan terbit melalui kerjasama politik demi pilihan raya.

"Ia telah dan akan UMNO usahakan dalam pelbagai ruang lingkup, pada setiap masa dan bukan bermusim bila ia mentadbir nanti," katanya.

Artikel Berkaitan:

Bekas Menteri Besar Johor itu berkata, segala perhitungan UMNO adalah pada kelangsungan politiknya dan kepentingan bangsa Melayu.

Menurutnya, adalah strategik untuk orang Melayu mempunyai parti terbesar dan paling dominan dalam kerajaan akan datang.

Fokus UMNO katanya, adalah untuk mengembalikan semula kekuatan sebenarnya agar dapat menjadi jurucakap orang Melayu yang berkesan.

"Ia tidak akan dapat dicapai melalui kerjasama dengan Bersatu pastinya kerana telah menjadi cita-cita Bersatu untuk UMNO itu diakhiri, ditolak dan dimatikan," ujar beliau.