Cabaran ekonomi dunia: Malaysia tumpu pembaharuan struktur

Gambar hiasan - Foto 123RF
Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kerajaan akan terus memberi tumpuan kepada pengukuhan asas ekonomi dan pembaharuan struktur bagi memastikan ekonomi negara kekal stabil susulan situasi ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) yang dialami pada masa ini.

Beliau berkata, seperti yang dinyatakan oleh Bank Dunia baru-baru ini, tiada penyelesaian yang cepat dan mudah kepada situasi ringgit berbanding dolar AS.

Hakikatnya, Malaysia sebagai sebuah ekonomi kecil yang terbuka, tidak terkecuali daripada tempias cabaran-cabaran yang dihadapi oleh seluruh dunia, katanya.

Beliau berkata, walaupun dunia terus pulih daripada kesan pandemik Covid-19, kini Malaysia berhadapan dengan cabaran baharu yang telah mengakibatkan prospek ekonomi global bakal mengalami kemelesetan.

"Ini adalah berikutan ketegangan geopolitik antara AS dan China yang berterusan, peperangan di Ukraine yang masih tiada kesudahan, ancaman perubahan iklim seperti banjir dan kemarau di beberapa negara yang telah menjejaskan bekalan makanan serta dasar sifar Covid-19 di China yang terus mengganggu bekalan rantaian dunia.

"Faktor-faktor ini jelas sekali berada di luar kawalan kita," katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai pelbagai laporan, kebimbangan dan pertanyaan yang diajukan kepada Kementerian Kewangan, terutama berkaitkan kedudukan nilai mata wang ringgit dan perkembangan semasa ekonomi negara.

Tengku Zafrul berkata, apa yang boleh dilakukan kerajaan pada masa ini adalah memberi tumpuan kepada pengukuhan asas ekonomi dan pembaharuan struktur.

Artikel Berkaitan:

Sehubungan itu, kerajaan akan terus memastikan akaun semasa sentiasa kekal dalam lebihan, didorong oleh eksport yang terus meningkat, dan negara tidak mengalami defisit berkembar, atau twin deficit, katanya

"Setakat tahun ini, akaun semasa kekal positif dengan jumlah RM3.0 bilion pada suku pertama, dan RM4.4 bilion pada suku kedua,” katanya.

Selain itu, kerajaan juga akan memastikan langkah-langkah pembaharuan fiskal diteruskan, termasuk pembentangan Akta Tanggungjawab Fiskal menjelang akhir 2022, katanya.

"Kerajaan juga akan mempelbagai struktur dan aktiviti ekonomi negara, terutama melalui penekanan terhadap sektor-sektor yang menumpukan aspek-aspek kelestarian dan ESG (alam sekitar, sosial dan tadbir urus) serta ekonomi digital.

"Kesemua ini akan mewujudkan peluang pekerjaan yang bakal menawarkan gaji lebih tinggi kepada rakyat,” katanya.

Tengku Zafrul berkata justeru, apa yang penting pada masa ini adalah sistem kewangan negara dan pasaran saham terus berfungsi dengan baik dan teratur.

Sehingga kini tiada gangguan kepada pengantaraan kewangan dan aktiviti pinjaman kekal lancar, katanya.

Beliau berkata selain itu, aktiviti perniagaan juga terus mendapat akses kepada pembiayaan kewangan daripada institusi perbankan dan pasaran modal selain pasaran saham pula terus menunjukkan aliran masuk bersih berjumlah RM6.7 bilion daripada pelabur asing, dan RM2.3 bilion daripada pelabur runcit.

Beliau berkata, polisi atau dasar pertukaran ringgit yang fleksibel dan dinamik oleh Bank Negara Malaysia, rizab antarabangsa yang mencukupi dan kukuh, pasaran saham yang merangkumi pelbagai sektor, sistem perbankan yang teguh serta pelabur institusi tempatan yang kukuh, akan terus meningkatkan daya tahan Malaysia untuk menampan sebarang pengeluaran aliran modal dari negara serta menyerap sebarang kejutan luar.

"Melangkah kehadapan, kerajaan komited dalam memastikan kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia dilindungi, tidak kira isi rumah, individu, mahupun perniagaan. Kesemua ini telah pun bermula dengan perancangan Bajet 2023 yang akan dibentangkan pada 7 Oktober,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, Bajet 2023 juga akan terus mengutamakan agenda pembaharuan struktur bagi mengekalkan momentum pemulihan ekonomi pasca-Covid-19, memastikan kesejahteraan rakyat dan memperkukuh daya tahan rakyat dan perniagaan terhadap sebarang kejutan pada masa depan, terutaman cabaran ketidaktentuan geopolitik dan perubahan iklim yang serius dan berterusan.

Beliau turut menegaskan, negara bukan di dalam keadaan krisis kewangan atau ekonomi seperti pada 1998, 2009, dan terkini, pada 2020 memandangkan pada waktu itu, KDNK masing-masing menyusut sebanyak -7.4 peratus (1998), -1.5 peratus (2009) dan -5.5 peratus (2020).

"Tahun ini, kerajaan yakin KDNK akan terus tumbuh lebih baik berbanding unjuran asal 5.3 peratus hingga 6.3 peratus. Keyakinan yang sama turut dikongsi oleh Bank Dunia yang telah menaikkan unjuran KDNK Malaysia tahun ini daripada 5.5 peratus kepada 6.4 peratus,” katanya.

Beliau berkata, langkah-langkah proaktif kerajaan yang telah diumumkan seperti peruntukan subsidi hampir RM80 bilion termasuk kawalan harga bagi pelbagai barangan asas akan terus melindungi rakyat daripada impak kenaikan harga yang didorong oleh faktor luaran yang di luar kawalan kerajaan.

Menteri Kewangan berkata, sejak pandemik bermula, kerajaan giat melaksanakan pembaharuan struktur bagi memastikan pembangunan yang lebih seimbang, lestari dan saksama, seperti penambahbaikan jaringan keselamatan sosial, menangani isu pengangguran dalam kalangan belia, memastikan sekuriti makanan dan nutrisi, serta memudah cara pelbagai sektor ekonomi untuk beralih ke arah digitalisasi.

Kerajaan juga akan meneruskan projek-projek mesra rakyat dengan nilai pengganda yang tinggi seperti penambahbaikan perumahan rakyat, tebatan banjir, infrastruktur sumber air, elektrik, internet dan 5G, serta pengangkutan awam seperti MRT3 dan Lebuhraya Pan Borneo, katanya.

Beliau berkata, menangani impak ketidaktentuan ekonomi dunia memerlukan kerjasama antara semua pihak, tidak kira sama ada antara negara, ahli politik, akar umbi, golongan profesional mahupun penjawat awam.

Para penggubal dasar perlu menyedari hakikat bahawa dalam dunia yang saling terkait, keputusan sesetengah negara mampu memberi impak besar kepada negara lain, katanya.

"Dalam mendepani cengkaman inflasi yang melanda dunia, keputusan dasar monetari oleh beberapa kuasa besar telah menjejaskan kedudukan negara-negara membangun, dan Malaysia tidak terkecuali daripada kesan tersebut,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, beliau yakin dengan semangat Keluarga Malaysia yang bersatu hati dan berganding bahu, negara akan dapat mengharungi segala cabaran ini bersama. - Bernama