KSM lulus 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing

KSM meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing sehingga 26 September lepas. - Gambar hiasan
KSM meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing sehingga 26 September lepas. - Gambar hiasan
A
A
A

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing sehingga 26 September lepas dan daripada jumlah itu sebanyak 436,613 kuota telah membuat bayaran levi.

KSM dalam satu kenyataan pada Sabtu memaklumkan, mengambil kira 1.3 juta pekerja warga asing sedia ada serta bilangan kuota yang telah diluluskan sebanyak 541,315, jumlah itu telah hampir memenuhi permintaan industri untuk keperluan guna tenaga pekerja warga asing.

Menurut kenyataan itu, keperluan guna tenaga pekerja warga asing di Malaysia adalah dalam lingkungan 1.8 juta dan merupakan jumlah maksima yang pernah dicapai.

"Setakat ini, terdapat 1.3 juta pekerja warga asing di sektor-sektor yang dibenarkan pengambilan dan penggajian pekerja warga asing, termasuk sektor informal.

"Pada masa yang sama, lebih 612,000 pekerja warga asing telah berdaftar dan lulus semakan Pemeriksaan Keselamatan dan Kesihatan (PKK) di negara-negara sumber, manakala terdapat 228,321 pekerja warga asing atau bersamaan 37.3 peratus telah diluluskan Visa Dengan Rujukan oleh Jabatan Imigresen yang sedang menunggu masa untuk tiba di negara ini," kata kenyataan itu.

Tambah kenyataan itu, perbincangan telah diadakan dengan pihak industri mengenai isu kemasukan pekerja warga asing, dan dimaklumkan bahawa industri seperti sektor perladangan yang telah diberikan kelulusan kuota, tidak akan membawa masuk guna tenaga pekerja warga asing secara sekali gus.

"Pengambilan itu akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut keperluan dan perancangan majikan, kerana mereka mempunyai tempoh masa sehingga 18 bulan untuk membawa masuk pekerja warga asing selepas bayaran levi diselesaikan," kata kenyataan itu. - Bernama

Artikel Berkaitan: