Glamping @ Muzium Negara cipta pengalaman baharu

Peserta memenuhi aktiviti Glamping @ Muzium Negara, yang merupakan aktiviti tambahan kepada program Denai Malam @ Muzium Negara atau Museum Night Trail pada 16 dan 17 September lepas, bagi menyemarakkan sambutan Hari Malaysia tahun ini. - Foto Bernama
Peserta memenuhi aktiviti Glamping @ Muzium Negara, yang merupakan aktiviti tambahan kepada program Denai Malam @ Muzium Negara atau Museum Night Trail pada 16 dan 17 September lepas, bagi menyemarakkan sambutan Hari Malaysia tahun ini. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Lazimnya, aktiviti perkhemahan dilakukan di hutan, bersebelahan sungai dengan diselubungi suasana sepi hanya ditemani bunyi unggas dan cengkerik pada waktu malam.

Namun, pernahkah anda membayangkan untuk mengadakan aktiviti perkhemahan di tengah bandar yang sentiasa sibuk dengan kenderaan serta dikelilingi bangunan bersejarah berusia lebih separuh abad, Muzium Negara.

Itulah pengalaman baharu yang dirasai 60 peserta berbilang bangsa dan umur apabila menyertai aktiviti Glamping @ Muzium Negara, yang merupakan aktiviti tambahan kepada program Denai Malam @ Muzium Negara atau Museum Night Trail pada 16 dan 17 Sept lepas, bagi menyemarakkan sambutan Hari Malaysia tahun ini.

Pengarah Muzium Negara, Zamrul Amri Zakaria berkata, idea penganjuran aktiviti ‘glamping’ atau perkhemahan mewah itu tercetus susulan kejayaan program Bermalam di Muzium yang dipelopori sejak 2005.

"Sebelum ini, penyertaan untuk program Bermalam di Muzium hanya melibatkan pelajar berusia 13 hingga 17 tahun dan mereka akan bermalam di galeri muzium serta diadakan sempena menyambut Hari Kebangsaan.

"Ia berbeza dengan glamping iaitu kita memilih untuk menekankan konsep kekeluargaan dengan pengisian aktivitinya yang lebih santai dan menghiburkan selain dibuat bagi memenuhi permintaan ibu bapa yang mahu merasai pengalaman bermalam di muzium," katanya kepada Bernama.

Malah, mengambil kira daripada sambutan diterima, Zamrul Amri bercadang untuk menjenamakan semula aktiviti glamping itu kepada program 'Amazing Museum At Night' (AMAN) pada masa akan datang.

Ini adalah aktiviti rintis bagi Muzium Negara dan sekiranya ia berjaya, kita akan perluas ke muzium-muzium negeri di bawah Jabatan Muzium Malaysia.

Artikel Berkaitan:

"Jadi, kita berharap agar semua peserta bukan sahaja pengalaman baharu tetapi juga mencipta memori yang indah merasai detik menakjubkan di muzium pada waktu malam," katanya.

Zamrul Amri berkata, selain glamping, program Denai Malam @ Muzium Negara juga menyediakan pelbagai aktiviti menarik yang mengangkat seni budaya dan warisan seperti demonstrasi membuat bunga rampai, demonstrasi hiasan kepala Orang Asli atau tempok serta persembahan tradisional iaitu wayang kulit dan dikir barat.

Kelengkapan untuk aktiviti Glamping @ Muzium Negara disediakan secara percuma oleh pihak penganjur. - Foto Bernama
Kelengkapan untuk aktiviti Glamping @ Muzium Negara disediakan secara percuma oleh pihak penganjur. - Foto Bernama

"Kali ini, setiap peserta berpeluang mengikuti lawatan berpandu ke muzium yang berada di Kompleks Muzium Negara melibatkan Muzium Negara, Muzium Seni Kraf Orang Asli dan Muzium Etnologi Dunia Melayu.

"Kesempatan itu membolehkan peserta merasai detik menakjubkan dan pengalaman berbeza di setiap muzium pada waktu malam," katanya yang percaya program itu dapat memberi impak kepada industri permuziuman dengan menyebarluaskan fungsi dan peranan muzium.

Seorang peserta, Mohd Shahril Mohd Nasir, 35, dari Cheras berkata, program berkenaan boleh merangsang minda dan jiwa anak-anaknya terhadap aktiviti sosiobudaya sekali gus mengurangkan masa mereka dengan gajet.

"Saya dan keluarga selalu menyertai aktiviti perkhemahan namun ini yang pertama berkhemah di ibu kota. Ia (perkhemahan) tetap menarik dengan pelbagai aktiviti yang disediakan. Paling penting, dapat mengelakkan anak-anak saya daripada leka dengan gajet, televisyen dan dunia teknologi," katanya.

Sean Ong, 42, pula menyifatkan aktiviti yang disediakan memberi pendedahan dan pengalaman baharu kepada keluarganya terutama dua anaknya yang berusia enam dan 10 tahun yang inginkan aktiviti berbeza untuk mengisi malam mereka.

"Saya dan keluarga sangat meminati seni kraf, jadi berpeluang menyertai demonstrasi pembuatan bunga rampai dan hiasan kepala Orang Asli meninggalkan satu memori yang indah buat kami," katanya. - Bernama