KDN pertimbang siasatan kehilangan Koh, Amri menerusi RCI

Muhyiddin
Muhyiddin
A
A
A

KUALA LUMPUR – Kerajaan bersedia menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat kes kehilangan paderi Raymond Koh Keng Joo dan aktivis sosial, Amri Che Mat.

Menteri Dalam Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pihaknya sedang menunggu laporan rasmi daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) mengenai hasil inkuiri awam berhubung kehilangan Koh dan Amri yang dijalankan oleh suruhanjaya tersebut.

“Kita harap SUHAKAM akan kemukakan laporan yang telah mereka siapkan secara rasmi dan biasanya ia akan sampai kepada kita, pihak peguam negara dan perdana menteri,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, penubuhan RCI memerlukan persetujuan pendakwa raya selepas kerajaan meneliti keperluan untuk menubuhkanya.

“Kita akan teliti jika ada keperluan untuk membuka semula kes itu,” katanya.

Berdasarkan hasil inkuiri awam yang bermula Oktober 2017, SUHAKAM membuat kesimpulan polis Cawangan Khas Bukit Aman bertanggungjawab terhadap kehilangan secara paksa Koh dan Amri.

Koh, 64, diculik ketika memandu oleh sekumpulan lelaki bertopeng di Kelana Jaya, dekat sini, pada 13 Feb 2017 sementara Amri, 44 pengasas bersama Persatuan Kebajikan Harapan Perlis, hilang sejak 24 Nov 2016.

Sementara itu, Pesuruhjaya SUHAKAM, Datuk Mah Weng Kwai berkata, laporan hasil inkuiri awam itu akan dihantar dalam masa terdekat untuk diteliti dan diambil tindakan selanjutnya oleh kerajaan.

Artikel Berkaitan:

Laporan ini akan dihantar kepada Pejabat Perdana Menteri, Pejabat Peguam Negara, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM), katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau juga menyambut baik kesediaan kerajaan menubuhkan RCI bagi menyiasat kes berkenaan.

“Ia perkembangan yang baik, jika RCI ditubuhkan maka siasatan lanjut kes berkenaan akan dapat dibuat secara telus,” katanya.

Mah berkata hasil inkuiri awam itu berdasarkan, antara lain, 97 bahan bukti dan keterangan 24 saksi bagi kes Amri manakala 117 bahan bukti dengan keterangan 16 saksi bagi kes Koh.

Semalam,bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, menegaskan tiada sebarang arahan dikeluarkan oleh beliau, KDN mahupun Ketua Setiausaha KDN kepada Cawangan Khas untuk berbuat demikian.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, pada sidang media semalam, berkata SUHAKAM perlu mengemukakan bukti mengenai dakwaan pembabitan polis dalam kehilangan Koh dan Amri. - Bernama