Perintah berkurung perairan ESSZone dilanjutkan lagi

Perintah berkurung membabitkan perairan tujuh daerah ESSZone dilanjutkan sehingga 23 Ogos ini. (Gambar kecil: Idris)
Perintah berkurung membabitkan perairan tujuh daerah ESSZone dilanjutkan sehingga 23 Ogos ini. (Gambar kecil: Idris)
A
A
A

LAHAD DATU - Perintah berkurung membabitkan perairan tujuh daerah di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) yang berakhir pada Isnin, dilanjutkan sehingga 23 Ogos ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Idris Abdullah berkata, perintah dari pukul 6 petang hingga 6 pagi itu melibatkan perairan Beluran, Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.

"Penduduk yang tinggal di kawasan terlibat dikehendaki berada di rumah, manakala orang luar tidak dibenarkan memasuki (atau berada) di kawasan itu dalam tempoh berkenaan,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Menurutnya perintah berkurung itu diteruskan bagi memastikan kawasan perairan terlibat tidak diceroboh pengganas, sekali gus mengancam keselamatan penduduk termasuk penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan, serta pelancong asing yang melawat pulau peranginan.

"Maklumat mendapati, kumpulan yang menjalankan kegiatan penculikan untuk dapatkan tebusan dan kumpulan Abu Sayyaf, masih cuba menceroboh ke kawasan ini untuk melakukan penculikan serta lain-lain jenayah rentas sempadan,” katanya.

Idris berkata, perintah berkurung itu juga, akan memudahkan penguatkuasaan serta pemantauan terhadap pergerakan bot, dan menimbulkan rasa selamat serta yakin kepada penduduk maritim, dengan kehadiran pasukan keselamatan.

Sementara itu katanya, semua Ketua Polis Daerah di ESSZone diberi kuasa mengeluarkan permit kepada pemohon yang layak, bagi tujuan aktiviti perikanan atau keperluan mendesak lain untuk melalui kawasan perintah berkurung itu. - Bernama