Mekanisme sistem subsidi bahan bakar bersasar, penyelesaian holistik

Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz
Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz
A
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, mekanisme untuk sistem subsidi bahan api bersasar akan menjadi penyelesaian holistik untuk memastikan pelaksanaannya berjalan lancar.

Kerajaan sedang dalam proses memilih mekanisme itu dan akan dibentangkan kepada kabinet tidak lama lagi, kata Tengku Zafrul.

"Ia dalam proses...kami mahu memberi pilihan kepada orang ramai mengenai platform yang digunakan supaya golongan B40 dan M40 turut mendapat manfaat,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Kemudahan Insurans i-Lindung dan Takaful Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di sini, pada Selasa.

Beliau berkata, kredibiliti dan keyakinan adalah penting dalam melaksanakan sistem tersebut kerana ia akan menjadi langkah utama yang meliputi seluruh negara, ia juga pada masa yang sama akan memberikan penjimatan terutamanya daripada golongan T20.

"Pelaksanaannya bergantung kepada kabinet dan perdana menteri. Kementerian akan memastikan mempunyai penyelesaian yang betul dan bekerjasama rapat dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

"Jika sistem ini berjaya...lebih cepat, ia adalah lebih baik,” katanya.

Sebelum ini, kerajaan menganggarkan subsidi untuk tahun ini mencecah RM77.7 bilion bermakna subsidi bahan api akan mencecah RM30 bilion. - Bernama

Artikel Berkaitan: