Jangan pandang ringan wabak influenza

Menurut MyHealth, komplikasinya bukan biasa-biasa kerana ia boleh membawa kepada pneumonia dan boleh membawa maut. Gambar hiasan 123RF.
Menurut MyHealth, komplikasinya bukan biasa-biasa kerana ia boleh membawa kepada pneumonia dan boleh membawa maut. Gambar hiasan 123RF.
A
A
A

SELAIN impak domino terhadap kenaikan harga barang yang pastinya akan menjejaskan kalkulator kewangan banyak keluarga, ada satu perkara penting yang perlu dipandang serius dan tak boleh main-main.

Ia merujuk kepada wabak jangkitan saluran pernafasan iaitu Influenza-Like-Illness (ILI) dan infeksi virus pada organ pernafasan atau URTI. Kes yang dilaporkan semakin menunjukkan peningkatan ketara.

Di Johor sahaja, 11 kluster yang rata-ratanya membabitkan institusi pendidikan dikesan. Malah, beberapa pegawai perhubungan awam di beberapa hospital di Lembah Klang yang dihubungi dan ditemui juga mengakui menerima lambakan pesakit influeza yang kebanyakannya ialah kanak-kanak.

Meskipun Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar memberitahu bahawa jangkitan hanya memerlukan pengasingan, ia bukan satu alasan kukuh untuk sesiapa pun menolak sebarang kebimbangan.

Tidak hanya di Malaysia, gelombang sama berlaku di Brunei dan Indonesia. Di Brunei misalnya, ujian makmal telah mengenal pasti rhinovirus sebagai virus dominan yang menular dalam kalangan masyarakat.

Secara ringkasnya, simptom influenza sama dengan Covid-19 iaitu demam, selesema, batuk dan sakit sendi.

Berdasarkan Medical News Today, gejala flu biasanya muncul sekitar satu hingga empat hari selepas virus memasuki ke dalam tubuh seseorang. Pada fasa tersebut, mereka boleh menularkan virus kepada orang lain.

Virus tersebut juga 'dapat bertahan' lebih lama di permukaan besi, plastik atau kaca, selain faktor suhu dan tingkat kelembapan ruang.

Artikel Berkaitan:

Menurut MyHealth, komplikasinya bukan biasa-biasa kerana ia boleh membawa kepada pneumonia (radang atau inflamasi pada paru-paru) dan boleh membawa maut!

Sehubungan itu, cadangan daripada pihak tertentu untuk kerajaan menawarkan suntikan vaksin percuma bagi ILI khususnya di kawasan wabak perlulah diberi perhatian sewajarnya.

Walaupun influenza adalah wabak bermusim dan bukan suatu yang baharu lagi, kita jangan sesekali cakap 'tak mengapa, tak perlu risau'.

Natijahnya mungkin akan menjadi luar biasa jika kita ambil sikap memandang ringan terhadap sesuatu penyakit yang mudah menular.