X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 17 Januari 2022

'Hadiah' RM100 juta antara tarikan minggu keempat Dewan Rakyat

Parlimen Malaysia.
A
A

KUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Rakyat minggu keempat menyaksikan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2022 diluluskan di peringkat dasar, selain isu-isu seperti penggunaan kanabis dan pelaksanaan rangkaian 5G antara yang dibangkitkan Ahli Parlimen.

Sebanyak 31 Kementerian terlibat dalam sesi penggulungan selama empat hari sepanjang minggu ini, selepas RUU itu dibahas 131 Ahli Parlimen selama dua minggu sebelum ini.

RUU ini seterusnya akan dibahas di peringkat jawatankuasa mulai Isnin ini sebelum diluluskan dan dibawa ke Dewan Negara.

Minggu ini juga menyaksikan persidangan agak 'panas’ apabila Ahli Parlimen blok pembangkang membangkitkan isu berkaitan siasatan dana Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA), larangan penjualan arak dan peruntukan RM100 juta sebagai 'hadiah’ kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menjawab isu kanabis ditimbulkan beberapa Ahli Parlimen, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata permohonan penggunaannya bagi tujuan perubatan boleh dikemukakan kepada Pihak Berkuasa Kawalan Dadah untuk dinilai dan didaftarkan sekiranya mempunyai bukti saintifik mencukupi untuk dipasarkan.

Isu pelaksanaan rangkaian 5G pula ditimbulkan beberapa Ahli Parlimen yang menyoal kewajaran kerajaan melaksanakan rangkaian berkenaan menggunakan konsep single wholesale network system melalui syarikat Digital Nasional Berhad (DNB) berbanding konsep multi system.

Dalam hal ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa menjelaskan bahawa pihak DNB tidak menggunakan dana secara langsung kerajaan dan tiada sebarang jaminan kerajaan diberikan, selain syarikat terbabit turut diarahkan memberikan taklimat kepada semua Ahli Parlimen tentang pelaksanaan rangkaian itu.

Selain itu, Dewan Rakyat juga dimaklumkan mengenai cadangan penggubalan akta khusus berkaitan pensijilan halal yang sedang diteliti, kos mengerjakan ibadah haji yang dijangka meningkat dan senarai Jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan Diraja Lembaga Tabung Haji yang akan dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong sebelum diumumkan.

Turut dimaklumkan ialah mengenai Kerangka Dasar Luar baharu yang sedang digubal Wisma Putra yang akan memasukkan beberapa pendekatan baharu termasuk diplomasi budaya, manakala kerangka undang-undang berkaitan perubahan iklim pula dijangka siap awal tahun hadapan.

Persidangan minggu ini bagaimanapun tidak begitu ‘meriah’ malah ada sesi penggulungan beberapa kementerian hanya dijalankan kira-kira 20 minit susulan kebanyakan Ahli Parlimen yang membangkitkan soalan ketika sesi perbahasan tidak berada di dalam Dewan ketika sesi penggulungan.- Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!