MAHB jangka 50 peratus peruncit akan sertai platform dalam talian

No Image Caption
A
A
A

MALAYSIA Airports mahu menarik sekurang-kurangnya separuh daripada lebih 300 peruncit ke platform e-dagang shopMYairports dalam tiga tahun akan datang.

Pengurus Besar Kanan Perkhidmatan Komersial, Hani Ezra Hussin berkata, platform itu kini mempunyai kurang daripada 10 rakan kongsi besar yang menjual semua jenis produk, dari coklat hingga ke minyak wangi.

“Kami masih berusaha menambah jumlahnya. Di seluruh Malaysia, kami mempunyai lebih daripada 300 peruncit tetapi 20 peruncit teratas kami yang menjual sebahagian besar barangan bebas cukai.

"Kami berharap dapat menarik 20 rakan kongsi utama kami untuk terlibat dan ini sahaja akan menghantar ribuan unit penyimpanan stok (SKU) atau produk yang biasa anda jumpa ketika anda berada di lapangan terbang Malaysia," katanya kepada pemberita bersempena dengan ulang tahun pertama shopMYairports pada Selasa.

Beliau berkata, pada masa depan, orang ramai boleh membeli atau membuat pra-pesanan kek lapis dari Sarawak atau udang beku dari Sabah melalui platform ini.

"Ini adalah sesuatu yang kami harapkan untuk dilakukan di seluruh negeri, jadi anda tidak perlu melakukan perjalanan ke luar Kuala Lumpur bagi mendapatkan sesuatu dari Sarawak. Anda boleh melakukan pra-pesanan dan membuat persiapan untuk menghantarnya ke Kuala Lumpur,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Hani Ezra berkata, ramai peruncit masih belajar mengenai e-dagang dan mereka memerlukan masa untuk memahami perniagaan dalam talian.

"E-dagang bukanlah sesuatu yang mudah diterima oleh orang ramai kerana sebilangan daripada mereka sedang mencatatkan kekurangan kakitangan, ini turut dialami oleh syarikat yang besar.

Artikel Berkaitan:

"Mereka menyatakan mempunyai ribuan SKU, tetapi tidak cukup kakitangan yang akan membantu memuat naik produk. Ini adalah sesuatu yang sedang dilihat oleh pasukan saya - sumber selalu menjadi masalah tetapi urusan memuat naik dan jaminan keberadaan stok adalah isu yang lain,” tambahnya.

Malaysia Airports telah melancarkan kempen membeli-belah yang baharu - "Are You The Goldenaire," bersempena dengan ulang tahun pertama shopMYairports pada Selasa.

Kempen itu memberi peluang kepada pembeli untuk memenangi hadiah utama bar emas seberat 200 gram yang menampilkan siluet indah Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) termasuk hadiah bulanan wafer emas 2.5 gram bernilai sehingga RM100,000.

Pembeli boleh mengambil bahagian dari September 2021 hingga 28 Februari 2022 dengan membeli baucar membeli-belah Goldenaire bernilai RM10 dan menebusnya di platform e-dagang shopMYairports untuk menang.

Menurut Hani lagi, sejak dilancarkan pada September 2020, shopMYairports telah mencapai purata pertumbuhan penjualan bulan ke bulan sebanyak 50 peratus dan menarik lebih daripada dua juta paparan halaman.

"Tambahan pula, satu siri promosi dalam talian pada 2020 telah menyumbang untuk mendorong penjualan, khususnya, Boxing Day, yang menghasilkan purata penjualan harian 58 kali ganda dan pesanan harian rata-rata 38 kali ganda.

"Melalui kempen Are You The Goldenaire, Malaysia Bandara berhasrat untuk memperkukuhkan kedudukan shopMYairports sebagai platform e-dagang pelancongan-runcit premium di Malaysia dengan meningkatkan pangkalan penggunanya sebanyak 16 kali ganda dan pertumbuhan penjualan 10 kali ganda,” katanya. - Bernama