X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19: Kerajaan belanjakan RM530 bilion

Tengku Zafrul Tengku pada Mesyuarat Khas Penggal Ketiga, Majlis Parlimen Keempat Belas di Parlimen, pada Khamis.
A
A

KUALA LUMPUR – Kerajaan membelanjakan RM530 bilion menerusi lapan pakej bantuan dan rangsangan ekonomi susulan penularan pandemik Covid-19.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, sejumlah RM305 bilion dibelanjakan iaitu 22.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara pada tahun lalu.

“Ini merupakan antara kadar terbesar berbanding pakej-pakej rangsangan negara lain seperti Indonesia, Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Saya akui, cabaran terbesar dalam menangani krisis ini ialah mengimbangi pelbagai keperluan dengan sumber kewangan negara yang terhad.

“Kami perlu mengimbangi antara menyelamatkan nyawa dan melindungi mata pencarian antara pelbagai keperluan sektor dan perusahaan. Pastinya mengimbangi keperluan mendesak hari ini dan menjaga kepentingan generasi akan datang,” katanya di Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 pada Khamis.

Tambah beliau, Kementerian Kewangan melakukan pertimbangan terbaik terhadap kewajaran sesuatu perkara sebelum meluluskan sebarang peruntukan.

“Kami cuba mencari penyelesaian paling optimum bagi krisis ini (Covid-19) supaya masa depan negara terus terpelihara serta kedudukan ekonomi dan fiskal kerajaan masih stabil apabila keluar dari kancah krisis ini kelak,” katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!