X

Kindly register in order to view this article
!

Dapat lebih RM58,000 jika tangguh belajar di universiti

Universiti of Exeter di England meminta pelajar yang mengikuti kursus perubatan tahun ini supaya menangguhkan pengajian mereka ke tahun depan. - Foto Universiti of Exeter
A
A

LONDON - Para pelajar yang mahu melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di Universiti of Exeter, England ditawarkan dengan wang tunai sebanyak £10,000 pound (RM58,162) jika mereka menangguhkan kursus itu.

Menurut BBC, bukan sahaja wang tunai bahkan penginapan percuma juga ditawarkan kepada mereka jika bersetuju untuk menangguhkan pengajian selama setahun.

Ini adalah kerana bilangan pelajar yang memohon untuk belajar dalam bidang perubatan di universiti itu telah meningkat sebanyak 20 peratus pada tahun ini.

Para pegawai mahu mereka menangguhkan pengajian sehingga ke tahun depan bagi memberi ruang kemasukan jumlah pelajar yang dibenarkan mengikuti kursus perubatan tersebut.

Melalui pemberian wang tunai itu dan jaminan akan mendapat tempat pengajian di universiti berkenaan pada tahun depan, insentif tersebut akan mempengaruhi mereka untuk membuat keputusan menangguhkan pengajian.

Timbalan Naib Canselor universiti tersebut, Profesor Mark Goodwin dilaporkan berkata, terdapat peningkatan yang signifikan bilangan pelajar yang meletakkan menara gading itu sebagai pilihan utama untuk mempelajari kursus perubatan.

Menurutnya, jumlah pelajar yang memasuki universiti itu ditetapkan oleh kerajaan bagi memastikan pihak pengurusan menara gading tersebut menyediakan pendidikan yang berkualiti kepada mereka. - AFP


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!