Usaha pertahan Palestin perlu berterusan: Dr Mahathir

Dr Mahathir
Dr Mahathir
A
A
A

SHAH ALAM - Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat usaha mempertahankan Palestin hendaklah dilakukan secara berterusan.

Bekas perdana menteri itu berkata, umat Islam juga perlu berusaha memperkuatkan sokongan terhadap penduduk Palestin walaupun dalam keadaan Israel tidak melancarkan serangan.

“Ini boleh dilakukan dengan mencari lebih ramai penyokong kita. Saya dapati ramai rakyat dari negara lain termasuk di Eropah bersimpati dengan orang Palestin.

“Tetapi kita tidak ada satu usaha untuk mendapat sokongan daripada mereka. Sebaliknya, apa yang kita lakukan menyebabkan mereka menyokong Israel,” katanya ketika berucap sempena Himpunan Solidariti Al-Quds yang disiarkan secara maya pada Sabtu.

Dr Mahathir yang merupakan Ahli Parlimen Langkawi menambah, satu perancangan jangka panjang perlu diadakan dan Malaysia juga harus memikirkan strategi-strategi supaya kezaliman zionis Israel terhadap rakyat Palestin berakhir.

“Di sini saya ingin mencadangkan supaya Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang mempunyai penuntut dari seluruh dunia Islam ini, kita perlu mempengaruhi mereka kerana mereka ini apabila kembali ke negara mereka, kerap kali menjadi pemimpin di sana.

“Kalau boleh kita adakan hubungan yang rapat dengan mereka. Apabila mereka kembali ke tanah air mereka, kita boleh teruskan perancangan-perancangan dan strategi-strategi kita,” katanya.

Artikel Berkaitan: