X

Kindly register in order to view this article
!

LKIM bina stor simpan beku bernilai RM25 juta di lima negeri

Syed Abu Hussin Hafiz (kiri) memilih ikan kembung untuk diedarkan secara percuma kepada para penduduk pada program Kedai Bergerak Parlimen Bukit Gantang di Taman Mewah, Kamunting hari ini. - Foto Bernama
A
A

BUKIT GANTANG - Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) sedang melaksanakan pembinaan lima stor simpan beku ikan bernilai RM25 juta untuk membantu pemasaran dan pengedaran ikan bagi mengatasi lambakan ikan.

Pengerusi LKIM, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal berkata, projek pembinaan stor itu sedang dibangunkan di Kuala Besut, Terengganu; Kuantan, Pahang; Lumut, Perak; Kuala Kedah, Kedah; dan Sandakan di Sabah.

Beliau berkata, semua projek itu dijangka siap pada bulan Mei tahun depan, dengan setiap stor boleh menyimpan 10,000 tan ikan.

Menurutnya, LKIM membantu nelayan dengan membeli serta memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar-pasar nelayan di seluruh negara, dan sehingga kini 87 persatuan nelayan turut membantu dalam menjayakan inisiatif itu.

“Melalui usaha ini, tidak akan berlaku lambakan ikan di pasaran,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang pada sidang akhbar selepas menghadiri program Kedai Bergerak Parlimen Bukit Gantang di Taman Mewah, Kamunting, dekat sini hari ini.

Sementara itu Syed Abu Hussin berkata, program Kedai Bergerak merupakan inisiatif yang digerakkan oleh beliau sendiri sejak 10 tahun lepas bagi membantu penduduk setempat dalam menangani pelbagai cabaran ekonomi, dan juga peluang kerja yang terhad.

Beliau berkata, melalui usaha ini, pihaknya membeli barangan secara borong dan menjualnya kepada penduduk dengan harga runcit, malah turut menawarkan potongan harga 30 peratus.

“Ini dapat mengurangkan harga barang, kerana harga barang di luar bandar biasanya lebih tinggi disebabkan kos pengangkutan untuk membawa barang berkenaan. Bukit Gantang adalah kawasan luar bandar, dengan 70 peratus penduduk bekerja sendiri di kampung, dan 30 peratus adalah kakitangan kerajaan dan swasta,” katanya.

Katanya, Kedai Bergerak itu ditempatkan di enam lokasi berlainan setiap bulan, menawarkan pelbagai barangan keperluan asas bagi membantu supaya orang ramai tidak perlu bergerak dengan jauh untuk mendapatkan barangan keperluan itu.

Syed Abu Hussin hari ini turut mengedar satu tan ikan kembung yang dibelinya dari Kuala Selangor, kepada kira-kira 500 penduduk di kawasan Taman Mewah, di samping menyerahkan bantuan kewangan RM33,000 untuk surau, RM45,000 untuk masjid dan RM39,000 untuk Rukun Tetangga di kawasan Parlimen Bukit Gantang.

-Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!