X

Kindly register in order to view this article
!

'Anggaplah rasuah seperti najis'

Nik Ezanee Mohd Faisal - Foto Mohd Izari Rosli
A
A

[VIDEO] PETALING JAYA - Isu rasuah dalam kalangan anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) secara tidak langsung memberi imej buruk terhadap pasukan keselamatan itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, sepatutnya setiap anggota dan pegawai polis menganggap rasuah sebagai najis.

"Wang atau apa sahaja bentuk rasuah itu harus dilihat sebagai najis, ia boleh merosakkan negara dan bangsa.

"Rasuah ini jijik... Biar kita susah sikit, gaji tidak banyak... Cukup bulan kita dapat gaji yang halal," katanya dalam temubual khas bersama Sinar Harian di sini baru-baru ini.

Nik Ezanee mengimbau kembali kejadian dua sindiket pengedaran dadah dan seorang pelajar cuba memberi rasuah kepadanya pada tahun 2014.

"Pada ketika itu saya bertugas di Jabatan Siasatan Narkotik, sindiket pengedaran dadah itu cuba memberi wang tunai sebanyak RM50,000 untuk melepaskan penjenayah, namun saya menolak rasuah itu," katanya.

Beliau berkata, seorang warga emas yang bekerja sebagai tukang cuci pernah mengadu perlu memberi sejumlah wang kepada polis jika mahu kes anaknya selesai.

"Pada ketika itu, saya bertugas di Sabah, wanita itu mahu menggadai rantai emas untuk selesaikan kes anaknya.

"Saya menasihati wanita itu, benda ini tidak betul, anaknya boleh membela diri di mahkamah," katanya.

Menurutnya, sebagai anggota polis, mereka perlu memberi penerangan dan nasihat kepada ahli keluarga tentang kesalahan yang dilakukan oleh suspek.

"Suspek boleh melakukan proses rayuan di mahkamah," katanya.

Nik Ezanee berkata, beliau berdiri teguh atas prinsip integriti.

"Saya menerapkan nilai kepimpinan melalui tauladan, kita perlu memberi contoh yang baik dan betul kepada anak buah," katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga akan melaksanakan tindakan 'check and balance' terhadap anggota polis di Petaling Jaya.

"Apabila, kita tidak menjalankan pemeriksaan terhadap individu itu, saya khuatir syaitan akan berbisik kepada individu itu untuk melakukan kemungkaran," katanya.

Nik Ezanee berkata, pihaknya turut melaksanakan 'open door policy' kepada masyarakat untuk tampil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya.

"Masyarakat boleh tampil memberi maklumat atau aduan, saya akan menerimanya sebagai maklum balas," katanya.

Menurutnya, beliau takut tidak dapat melaksanakan tugasnya dengan baik apabila diberi kepercayaan untuk menjadi Ketua Polis Daerah Petaling Jaya.

"Saya bersyukur kerana ada timbalan dan pegawai kanan polis, mereka sangat membantu dalam penugasan anggota polis.

"Kita akan duduk dan berbincang, kadangkala ada persetujuan dan sebaliknya, namun ia akan berakhir secara harmoni," katanya.

Tanggungjawab

Nik Ezanee berkata, antara tanggungjawab sebagai seorang ketua polis daerah adalah turun padang bertemu penduduk.

"Salah satu prinsip 'berperang' kita kena kenal kawasan. Saya perlu turun padang mengenali masyarakat daripada golongan B40 hingga golongan atasan.

"Saya perlu memahami pemikiran dan kehendak mereka dari segi keselamatan dan sebagainya," katanya.

Nik Ezanee sentiasa turun padang bertemu penduduk dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk masyarakat setempat. - Foto FB Polis Petaling Jaya
Nik Ezanee sentiasa turun padang bertemu penduduk dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk masyarakat setempat. - Foto FB Polis Petaling Jaya

Beliau berkata, pihaknya kemudian akan mengadakan mesyuarat untuk memperbaiki kelemahan.

"Kita perlu 'tune' semula pengoperasian di kawasan itu dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk masyarakat," katanya.

Menurutnya, beliau mahu lihat PDRM sebagai pelindung kepada masyarakat pada masa hadapan.

"Apabila masyarakat mempunyai masalah, individu pertama yang mereka cari adalah polis.

"Mereka akan rasa selamat apabila melihat kereta peronda polis, malah persepsi negatif terhadap PDRM amat minimum," katanya.

Beliau berkata, pihaknya telah melaksanakan beberapa 'misi' antaranya menerapkan nilai murni seperti 'one good deed a day' di kalangan anggota dan pegawai polis Petaling Jaya.

"Buatlah baik sekali sehari... Kita akan memberi pertolongan apabila nampak warga emas melintas jalan atau individu dalam kesusahan.

"Masyarakat akan melihat sikap keikhlasan penugasan anggota polis itu," katanya.

Menurutnya, anggota polis juga perlu berkenalan dengan kejiranan di daerah ini.

"Perkara ini sudah dilaksanakan sejak sekian lama, namun disebabkan kesibukan tugasan, hubungan polis dengan masyarakat semakin berkurangan.

"Saya cuba menghidupkan semula hubungan kejiranan itu, malah kini anggota polis banyak menerima maklumat daripada masyarakat," katanya.

Nik Ezanee berkata, pengalamannya dalam Perhubungan Antarabangsa Urusetia Ketua Polis Negara (Pentadbiran) turut diterapkan di Petaling Jaya.

"Saya mengambil contoh tindakan yang boleh digunakan di sini, malah dalam masa sama saya dapat lihat apa kesilapan yang pernah dilakukan oleh pihak berkuasa di luar negara.

"Perkara itu saya belajar dan ambil iktibar, ia adalah salah satu cara untuk mengurus pasukan," katanya.

Nik Ezanee berkata, setakat ini tidak ada individu yang mempengaruhi atau memberi 'tekanan' terhadap penugasannya di daerah Petaling Jaya.

"Saya mendapati individu berpengaruh termasuk golongan 'VIP' memberi dorongan terhadap tindakan yang telah saya laksanakan di daerah ini.

"Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador turut memberi nasihat kepada saya," katanya.

Nik Ezanee berkata, pihaknya akan mengkaji kelemahan yang ada jika timbul persepsi negatif masyarakat terhadap IPD Petaling Jaya.

"Salah satu cara untuk mengatasi persepsi negatif itu adalah mengkaji punca dan kelemahan serta segera memperbaikinya.

"Kita akan ambil tindakan, jika ada masalah disiplin di kalangan anggota," katanya.

Beliau berkata, polis mengambil tindakan terhadap aktiviti perjudian haram, namun ia tidak dimaklumkan kepada masyarakat.

Strategi

"Kita juga harus memperkemaskan lagi strategi seperti bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad dalam menjalankan operasi pemotongan bekalan elektrik di premis yang disyaki ada aktiviti perjudian haram," katanya.

Beliau turut berkongsi pengalaman ketika ditugaskan untuk memantau kawasan sekitar Pasar Jalan Othman di sini yang diletakkan bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) pada 10 Mei lalu.

"Jika saya seorang berfikir mengenai tugasan itu mungkin agak rumit, namun tugasan berjaya dilaksanakan setelah bekerjasama dengan Jabatan Kebajikan masyarakat (JKM), Angkatan Tentera Malaysia, Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Kementerian Kesihatan Malaysia," katanya.

Nik Ezanee berkata, kordinasi kesemua agensi cukup baik sepanjang tempoh 10 hari PKPD di kawasan itu.

"JKM segera mengedarkan makanan kepada penduduk yang mendiami lebih 400 rumah, setelah tentera siap memasang kawat duri di sekitar kawasan tersebut," katanya.

KKM sebelum ini mengesahkan terdapat 26 kes positif Covid-19 di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya melalui pengalaman manis hasil kerjasama daripada kesemua agensi itu.

"Penduduk turut memberi semangat dan bertepuk tangan ketika saya meronda sekitar kawasan berkenaan.

"Jika kita kerja dengan ikhlas apa yang kita buat akan berjalan lancar," katanya.

Nik Ezanee berkata, kejayaan terbesar IPD Petaling Jaya adalah mendapat sokongan daripada masyarakat.

"Kejayaan menumpaskan penjenayah itu adalah rutin. Kita akan berpuas hati setelah mendapat sokongan daripada masyarakat.

"Namun jangan leka dengan kejayaan itu, ini masa untuk kita mempertingkatkan lagi usaha dalam melaksanakan tanggungjawab," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!