Anjing bomba kesan bau Nora Anne

Nora Anne
Nora Anne
A
A
A

SEREMBAN - Mahkamah Koroner semalam dimaklumkan dua ekor anjing milik Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) berjaya mengesan bau remaja perempuan warga Ireland-Perancis Nora Anne Quoirin yang hilang pada 4 Ogos 2019 di beberapa lokasi berhampiran The Dusun Resort.

Saksi ke-16 prosiding inkues bagi menentukan punca kematian gadis itu, penyelia operasi Unit Anjing Pengesan (K9) JBPM, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, Pegawai Kanan 1 Bomba, Fadzil Arshad, 52, berkata, anjing jenis Labrador dan Border Collie, baka dari United Kingdom berjaya mengesan bau pertama Nora Anne kira-kira 100 meter dari tingkap vila penginapan gadis berkenaan pada 5 Ogos 2019.

Beliau berkata, ia disusuli dengan kejayaan pengesanan bau Nora Anne di saliran air berbatu dan kolam ternakan ikan, tidak jauh dari vila berkenaan pada sebelah petang hari yang sama.

"Pada 6 Ogos, unit kami sambung pencarian di kawasan saliran air berbatu menggunakan anjing yang sama dan anjing telah menarik kuat dan melepasi tandas terbiar dan kemudian menggigit botol mineral yang ditemui berkemungkinan milik Nora Anne.