Perubahan Skim Perubatan Madani tidak hadkan akses penjagaan perubatan

Iklan
Dr Dzulkefly Foto Fail Bernama

PUTRAJAYA - Penelitian semula Skim Perubatan Madani bukan bertujuan mengehadkan akses pesakit kepada penjagaan perubatan tetapi bagi memastikan penggunaan sumber yang optimum untuk meningkatkan keberkesanan dan kemampanan projek berkenaan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, walaupun kecekapan penjagaan kesihatan di kemudahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meningkat dengan ketara, penambahbaikan skim itu dianggap perlu untuk mencapai keberkesanan kos.

Iklan
Iklan

Program yang dikendalikan oleh ProtectHealth Corporation (ProtectHealth) dilancarkan sebagai projek perintis pada 15 Jun tahun lepas, bertujuan mengurangkan kesesakan di hospital terutama di Zon Hijau Jabatan Kecemasan hospital-hospital KKM.

"Adalah penting untuk tidak mengabaikan pelbagai inisiatif dilaksanakan KKM sepanjang tempoh pelaksanaan SPM. Kebanyakan Klinik Kesihatan (KK) di seluruh Malaysia telah meningkatkan kapasiti perkhidmatan waktu tambahan sedia ada, beroperasi sehingga 9.30 malam pada hari biasa dan bermula 9 pagi hingga 1 tengah hari pada Sabtu.

Iklan

Pada Khamis, Dzulkefly berkata, keputusan untuk memfokuskan semula Skim Perbatan Madani kepada hanya 10 daerah seperti dalam fasa pertama skim itu bermula 26 Februari selepas mengambil kira kemampanan pembiayaan kewangan semasa kerajaan.

ProtectHealth Corporation (ProtectHealth) dalam kenyataan pada 27 Februari lepas memaklumkan 10 daerah itu ialah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur; Gombak, Hulu Langat, Petaling Jaya, Klang (Selangor); Johor Bahru (Johor); Kinta (Perak); kawasan Timur Laut Pulau Pinang; Kota Kinabalu (Sabah) dan Kuching (Sarawak).

Iklan

Dzulkefly berkata, pemilihan daerah untuk pelaksanaan skim itu juga akan mencerminkan pengagihan sumber yang adil, tanpa meminggirkan negeri-negeri separa bandar termasuk di Pantai Timur, Utara dan Timur Malaysia.

"Pesakit-pesakit dengan penyakit ringan di luar daerah terpilih masih boleh mendapatkan rawatan di KK dan Zon Hijau hospital, dengan masa menunggu yang panjang biasanya tidak menjadi masalah,” katanya.

Beliau turut merakamkan penghargaan ikhlas KKM kepada semua pengamal am atas penyertaan aktif mereka dalam Skim Perubatan Madani.

"Sejajar dengan aspirasi Kertas Putih Kesihatan (HWP), KKM komited untuk memperkukuhkan kerjasama awam-swasta dalam pelbagai aspek,” katanya. - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28