Aedes: 200 kompaun bernilai RM100,000 dikeluarkan di Terengganu

Iklan
Daripada 31,337 premis yang diperiksa, sebanyak 649 premis dikesan terdapat pembiakan jentik-jentik. Gambar hiasan

KUALA TERENGGANU - Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu telah mengeluarkan 200 kompaun bernilai RM100,000 melibatkan pembiakan nyamuk aedes di premis-premis diperiksa di sekitar negeri ini sehingga minggu epidemiologi (ME) kelapan 2024.

Pengarahnya, Datuk Dr Kasemani Embong memaklumkan sehingga kini sebanyak 168 kompaun telah dibayar merangkumi kutipan berjumlah RM17,490.

Iklan
Iklan

"Sepanjang tempoh itu, kita telah memeriksa sebanyak 31,337 premis di sekitar negeri ini.

"Daripada jumlah itu, sebanyak 649 premis dikesan positif terdapat pembiakan jentik-jentik nyamuk," katanya ketika dihubungi pemberita di sini pada Selasa.

Iklan

Mengulas lanjut, Dr Kasemani berkata, bagi kes demam denggi, Terengganu merekodkan sebanyak 60 kes dari Januari hingga 24 Februari berbanding hanya 49 kes dicatatkan bagi tempoh sama pada tahun lepas.

Menurutnya, ia adalah peningkatan sebanyak 11 kes atau 22.4 peratus.

Iklan

Beliau menambah, dalam tempoh sama juga, sebanyak dua episod wabak denggi dilaporkan di Terengganu iaitu di Kampung Gaung Lubuk Kawah di Besut dan Taman Bukit Indah di Marang, namun terkawal.

Dalam pada itu, Dr Kasemani berkata, sebanyak 19,604 premis telah dibuat semburan kabus setakat ini manakala 29,514 premis pula terlibat dengan semburan larvasiding.

Katanya, antara faktor peningkatan kes demam denggi di negeri ini disebabkan kurang kesedaran mengenai tanggungjawab bagi memastikan kebersihan di kawasan persekitaran.

"Jadi kita berharap pihak berkuasa tempatan akan mengadakan program gotong-royong bersama masyarakat setempat bagi mencegah kawasan pembiakan nyamuk aedes di kawasan berisiko.

"Setakat ini, sebanyak 66 siri gotong-royong telah diadakan bagi mencari dan memusnahkan sarang pembiakan tersebut," ujarnya.

<div itemscope itemtype="https://schema.org/VideoObject"><meta itemprop="name" content="Pesara berjaya tuai padi huma ditanam tepi rumah" /><meta itemprop="description" content="Pesara berjaya tuai padi huma ditanam tepi rumah <br /><br />BERITA SEMASA 18 APRIL 2024<br /><br />Seorang pesara kerajaan berjaya menuai hasil pertama tanaman padi huma atau padi darat yang diusahakan di tepi rumahnya sejak 24 November tahun lalu, lapor wartawan Sinar Harian, Norhaspida Yatim. <br /><br />Alias Salleh, 70, menanam 35 rumpun padi daripada dua varieti iaitu jenis tangkai langsat dan jarum galah di kawasan rumahnya di Kampung Tebakang, Bukit Payong di Marang, Terengganu. <br /><br />Bapa kepada empat anak itu berkata, dia memperoleh kira-kira 2 kilogram (kg) hasil padi yang dituai pada 1 April lalu dan berhasrat untuk meluaskan lagi tanaman tersebut agardapat menampung keperluan makanan seisi keluarga.<br /><br />Artikel: https://www.sinarharian.com.my/article/660036/edisi/terengganu/pesara-kerajaan-tuai-2kg-padi-huma-ditanam-tepi-rumah<br /><br />Muzik: www.bensound.com<br /><br />#SinarHarian #BeritaSemasa #tanampadihumatepirumah #Terengganu" /><meta itemprop="uploadDate" content="2024-04-18T03:10:53.000Z" /><meta itemprop="thumbnailUrl" content="https://s1.dmcdn.net/v/W8boW1c88zAVxzsFU/x120" /><meta itemprop="duration" content="P193S" /><meta itemprop="embedUrl" content="https://geo.dailymotion.com/player/xjdhm.html?video=x8wz9uo" /><script src="https://geo.dailymotion.com/player/xjdhm.js" data-video="x8wz9uo"></script></div>