LONDON - BRITAIN. Pemenang Hadiah Nobel Keamanan Malala Yousafzai menyeru masyarakat global campur tangan untuk melindungi minoriti Muslim Myanmar dan menggesa pemimpin negara itu Aung San Suu Kyi untuk bercakap untuk Rohingya.

"Kita tidak boleh berdiam diri sekarang. Jumlah orang yang telah dipindahkan beratus-ratus ribu," kata Malala kepada BBC.

Bercakap di Oxford, dia meminta tindak balas antarabangsa terhadap keganasan di Myanmar.

"Saya fikir kita tidak dapat membayangkan apa yang berlaku ketika kewarganegaraan anda, hak anda untuk tinggal di negara, ditolak sepenuhnya," kata Malala.

"Ini sepatutnya menjadi isu hak asasi manusia. Kerajaan harus bertindak balas terhadapnya. Orang ramai dipindahkan, mereka menghadapi keganasan.

"Kanak-kanak kurang mendapat pendidikan, mereka tidak boleh menerima hak asas dan hidup dalam keadaan keganasan, apabila ada keganasan di sekeliling anda, ia sangat sukar.

"Kita perlu bangun dan bertindak balas terhadapnya dan saya harap Aung Sang Suu Kyi bertindak balas terhadapnya," katanya.

Malala yang kini berusia 20 tahun dan akan melanjutkan pengajian di University of Oxford hampir dibunuh Taliban di Pakistan kerana berkempen untuk hak asasi kanak-kanak perempuan terhadap pendidikan pada tahun 2012.

Malala ditembak di kepala dalam perjalanan pulang dari sekolah selepas menulis catatan tanpa nama mengenai kehidupan di bawah pemerintahan Taliban di barat laut Pakistan.

Militan menaiki bas sekolahnya dan melepaskan tembakan yang turut mencederakan dua rakan sekolahnya.

Dia menjadi terkenal di peringkat antarabangsa selepas kejadian itu dan berpindah bersama keluarganya ke Birmingham untuk pemulihan lanjut.