13 akademi penjara diwartakan pusat tahanan ingkar PKP

Ismail Sabri Yaakob
Ismail Sabri Yaakob
A
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMASKINI] Sebanyak 13 akademi penjara diwartakan sebagai pusat tahanan untuk menempatkan pesalah yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat khas yang diadakan hari ini.

"Oleh kerana timbul isu penjara akan sesak dan pastinya penjarakkan sosial sukar untuk dilakukan.

"Mesyuarat hari ini membuat keputusan iaitu supaya Kementerian Dalam Negeri (KDN) mewartakan 13 akademi penjara sebagai pusat tahanan," katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri-menteri Mengenai PKP di Pejabat Perdana Menteri di sini hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, kesemua pesalah yang akan ditempatkan di akademi penjara itu juga melalui prosedur operasi standard (SOP) seperti di penjara.

“SOP Jabatan Penjara Malaysia akan diguna pakai di premis yang diwartakan sebagai pusat tahanan sementara untuk pesalah menjalani hukuman sama seperti di penjara,” katanya.

Menurutnya, perundangan lebih lanjut akan dibincangkan secara bersama oleh PDRM, Pejabat Peguam Negara dan Jabatan Penjara Malaysia.

Artikel Berkaitan: