X

Kindly register in order to view this article
!

Individu muflis terima BPN tidak perlu lapor Jabatan Insolvensi

Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A

PUTRAJAYA - Individu bankrap yang layak menerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN) tidak perlu melaporkan mengenai penerimaan bantuan itu kepada Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI).

MdI berkata, keputusan itu dibuat susulan kenyataan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada 5 April lepas yang memaklumkan keputusan kerajaan mengenai individu berstatus bankrap yang memenuhi syarat kelayakan ditetapkan boleh membuat permohonan BPN.

"MdI memutuskan untuk membenarkan (individu) bankrap menerima BPN tanpa perlu melaporkan kepada MdI seperti yang diperuntukkan di bawah subseksyen 38(1)(ba) Akta Insolvensi 1967 yang mana jika (individu) bankrap gagal berbuat demikian, ia merupakan suatu kesalahan di bawah Akta 360," katanya dalam kenyataan hari ini.

MdI berkata sebarang pertanyaan lanjut berhubung perkara itu boleh disalurkan melalui talian 03-8885 1065, 03-8885 1928 atau 03-8885 1313. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus