X

Kindly register in order to view this article
!

Baja kompos sisa organik

A
A

ADAKAH anda akan naik angin jika rakyat Malaysia dilabelkan sebagai pembazir dan tidak bersyukur?

Masakan tidak di saat rakyat di negara miskin berlapar, sisa makanan yang masih elok dibuang begitu sahaja oleh kebanyakan kita.

Hakikatnya, jika merujuk statistik Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), dianggarkan sebanyak lebih 15,000 tan sehari sisa makanan dibuang. Secara purata, seorang penduduk menyumbang sebanyak lebih 1.64 kilogram (kg) sehari.

Bukan itu sahaja, sebanyak 49 peratus sampah yang dibuang adalah terdiri daripada sisa organik yang mana sepatutnya boleh dikompos menjadi baja, namun berakhir di tapak pembuangan sampah.

Laporan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam menunjukkan, sektor isi rumah menghasilkan kira-kira 44.5 peratus sisa makanan, manakala perindustrian, perdagangan dan institusi pula sebanyak 31.4 peratus.

Menurut statistik laporan daripada Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) pula, sebanyak 16,668 tan sehari sisa makanan yang dibazirkan oleh isi rumah. Jumlahnya boleh mencecah sebanyak 6.1 juta tan makanan setahun.

PELAJAR yang mengikuti program #sunwayforgood #zerofoodwastage melihat cara pembuangan sisa makanan sebelum diproses menggunakan mesin kompos.
PELAJAR yang mengikuti program #sunwayforgood #zerofoodwastage melihat cara pembuangan sisa makanan sebelum diproses menggunakan mesin kompos.

Jumlah pembaziran itu dikatakan mampu menampung 202 juta orang untuk keperluan makan tiga kali sehari. Cukup menyedihkan, bukan?

Atas justifikasi itu, Mentari Alam Eko (M) Sdn Bhd (Maeko) merintis teknologi pengkomposan mudah untuk pengurusan sisa makanan yang lebih efektif dan selamat.

Menurut Pengarah Jualannya, Mae Ooi SL, pihaknya merintis teknologi dengan gabungan kepakaran bidang bioteknologi, kejuruteraan mekanikal dan pemasaran untuk membantu menyelesaikan isu sisa makanan negara.

“Sudah menjadi agenda utama kami untuk menyelesaikan sisa makanan yang ‘mengambil’ ruang di tapak pelupusan. Pada masa sama, dalam senyap ia meracuni bumi.

“Selepas hampir sedekad penyelidikan dan pembangunan dilaksanakan, Maeko berjaya mencipta teknologi pengkomposan paling canggih di rantau Asean, bahkan sudah dipatenkan,” ujarnya.

OOI SL (dua dari kiri) merakam kenangan bersama Pengurus Besar Kanan Sunway Resort Hotel & Spa, Alex Castaldi (kiri) dan wakil AIESEC Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
OOI SL (dua dari kiri) merakam kenangan bersama Pengurus Besar Kanan Sunway Resort Hotel & Spa, Alex Castaldi (kiri) dan wakil AIESEC Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Beliau berkata demikian sempena Program #sunwayforgood #zerofoodwastage Sunway Resort Hotel & Spa di Bandar Sunway, Petaling Jaya Selangor baru-baru ini.

Mengulas lebih lanjut mengenai teknologi itu katanya, mesin kompos sisa makanan Maeko mengandungi sistem pengkomposan komersial ‘semua dalam satu’. Jumlah sisa makanan boleh dikurangkan sebanyak 80 peratus dalam tempoh masa 24 jam.

“Mesin kompos tersebut berupaya mengurai semua jenis sisa makanan dalam persekitaran aerobik menggunakan parameter terkawal seperti suhu, agitasi dan aliran udara.

“Komposter Maeko tertanam dengan unit penghancur yang direka khas membantu memendekkan tempoh pengambilan yang biasanya agak panjang hingga 24 jam sahaja,” katanya tentang mesin canggih di dalam industri pengkomposan sisa makanan itu.

MESIN kompos yang digunakan Sunway Resort Hotel & Spa dan diuruskan kakitangan pihak hotel berkenaan.
MESIN kompos yang digunakan Sunway Resort Hotel & Spa dan diuruskan kakitangan pihak hotel berkenaan.

Setiap unit mesin kompos mempunyai pengudaraan canggih dan sistem penapisan bio-enzim, terang Ooi SL, ia bagi menggalakkan penghapusan bau tidak menyenangkan.

“Untuk setiap proses kompos, pengguna boleh membuang semua jenis sisa makanan termasuk buah, sayuran, bijirin, tenusu, daging, tulang ikan, kulit telur dan kerang sama ada mereka dimasak atau tidak dimasak.

“Saiz mesin kompos boleh menampung kapasiti bermula 30 liter (260 kg) sehingga 500 liter (2,800 kg) mengikut utiliti komersial yang ditawarkan,” bicaranya kepada e-Trend baru-baru ini.

Sisa industri

Pada masa ini, teknologi sofistikated tersebut digunakan dalam komposer komprehensif melibatkan industri yang menghasilkan sisa makanan seperti hotel, pasaraya, institusi pendidikan dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Usahasama bersama Sunway Resort Hotel & Spa juga terjalin apabila pihak berkenaan membeli mesin kompos bersaiz 300 liter untuk keperluan tiga hotelnya, kata Ooi SL.

“Kami akan memberikan khidmat penyelenggaraan untuk tempoh yang ditetapkan, manakala kakitangan hotel menjalankan operasi dan memuat masuk sisa makanan ke dalam mesin.

“Bukan sahaja di hotel, institusi pendidikan seperti beberapa sekolah juga sudah mengimplemen model yang sesuai untuk keperluan mereka. Justeru, kami merancang untuk memperluaskan pemasaran,” tambahnya.

SEBAHAGIAN pelajar dan penuntut universiti merakam kenangan bersama sempena program #sunwayforgood #zerofoodwastage di tapak mesin kompos Sunway Resort Hotel & Spa.
SEBAHAGIAN pelajar dan penuntut universiti merakam kenangan bersama sempena program #sunwayforgood #zerofoodwastage di tapak mesin kompos Sunway Resort Hotel & Spa.

Memfokuskan manfaat utama pelaksanaan mesin kompos, pihaknya berharap dapat meningkat kesedaran semua pihak dalam membantu menyelesaikan isu limpahan sampah sisa makanan di tapak pembuangan.

Dalam hal itu, kerjasama semua pihak termasuk badan korporat amat penting.

"Perancangan kami bukan tertumpu kepada isu menambah baik saiz mesin, tetapi bagaimana untuk menyemarakkan usaha murni ini.

“Saiz boleh ditingkatkan atau dikurang, tetapi apa yang paling utama adalah kesedaran. Jangan sampai sampah sudah melambak secara kritikal, baru mahu implemen mesin kompos?,” soalnya.

Apa yang pasti, usaha Maeko tidak terhenti begitu sahaja apabila menjalinkan kerjasama dengan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC).

“Kami juga bekerjasama dalam pengurusan sisa makanan dan bekas plastik boleh kompos yang sering digunakan rangkaian restoran makanan segera.

“Kerjasama yang baharu sahaja dijalinkan tahun ini menjadi hala tuju ke arah zero sisa makanan untuk jangka masa panjang,” katanya yang optimis dengan usahasama itu.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!