Atur masa makan mengikut masa dan jam badan

MEMERLUKAN perancangan dan beberapa penyesuaian pada jadual individu agar dapat meraih pelbagai manfaatnya.
MEMERLUKAN perancangan dan beberapa penyesuaian pada jadual individu agar dapat meraih pelbagai manfaatnya.
A
A
A

SESEORANG individu lazimnya boleh mengawal tahap kesihatan tubuh sendiri. Salah satu daripada kaedahnya adalah dengan makan mengikut waktu yang sesuai. Bagaimanapun, kerana kesibukan harian atau mengabaikan masa penting tersebut, kadangkala seseorang itu sering makan di luar waktu makan yang sepatutnya.

Ada yang menggabungkan waktu makan pagi dan makan tengah hari yang diistilahkan 'brunch', menikmati snek tidak sihat di tengah malam dan sebagainya. Tidak kurang pula yang gemar makan sepanjang waktu. Apakah kaedah terbaik memilih masa yang sesuai untuk makan?

Perunding Dietetik Kuvings Malaysia, Raihan Irwan berkongsi dengan Sihat:Aktif mengenai apakah itu ritma sirkadian atau biasa disebut circadian rhythm. Menurutnya, ritma dimaksudkan itu adalah 'jam badan' yang berasaskan putaran bumi. Tubuh manusia akan menyesuaikan diri terhadap siang dan malam yang mampu mengawal fungsi biologi tertentu secara sewajarnya.

RAIHAN Irwan.
RAIHAN Irwan.

"Satu irama sirkadian adalah proses yang semula jadi yang mengawal sebagai contohnya waktu tidur, metabolisme badan, perembesan hormon dan sebagainya dalam masa sehari iaitu setiap 24 jam. "Satu kajian telah merungkai bahawa corak pemakanan semula jadi sememangnya secara lahiriah telah wujud dalam diri individu," katanya. Memberikan contoh mudah, menurut Raihan, waktu siang seperti yang diketahui adalah waktu untuk kita bekerja atau membuat aktiviti, manakala malam adalah khusus untuk tidur.

"Begitu juga dengan waktu pemakanan. Terdapat waktu yang kondusif untuk memproses makanan daripada kumpulan makronutrien iaitu karbohidrat, protein dan lemak," katanya. Perlu rehat Kata Raihan, makan sebelum jam 6 petang adalah aturan yang sangat baik dan disyorkan kepada orang ramai.

Hal ini kerana, dari segi proses pencernaan, makanan berasaskan karbohidrat kompleks seperti bijirin, buah, sayur berkanji dan produk tenusu adalah lebih optimum jika dimakan sebelum jam itu. Pada waktu tersebut perembesan hormon insulin berada pada tahap optimum yang mampu menukarkan karbohidrat kepada tenaga lebih efisien.

Artikel Berkaitan:

KETAHUI masa yang sesuai untuk makan mengikut masa dan jam badan.
KETAHUI masa yang sesuai untuk makan mengikut masa dan jam badan.

Kongsi Raihan lagi, badan juga diperlukan untuk melakukan pelbagai aktiviti dalam satu masa. Badan manusia akan mula bertukar daripada pembakaran glukosa dan glikogen kepada pembakaran lemak selepas enam hingga lapan jam selepas makan. "Berikutan keadaan tersebut, perut manusia memerlukan rehat daripada melakukan proses pencernaan kerana usus akan menghasilkan lapisan baru setiap 10 ke 15 hari," katanya. Pada waktu malam pula badan manusia akan menggantikan tujuh ke 10 peratus sel-sel mati dan menggantikan dengan yang baru.

Oleh itu, tegas Raihan, tidak digalakkan sama sekali untuk makan pada lewat malam dan terus tidur selepas makan. Secara ringkasnya, dalam amalan makan mengikut jam badan adalah tidak begitu sukar kerana hanya memerlukan perancangan dan beberapa penyesuaian pada jadual individu tersebut agar dapat meraih pelbagai manfaat.

MEMBANTU fungsi biologi secara semula jadi dengan mengamalkannya.
MEMBANTU fungsi biologi secara semula jadi dengan mengamalkannya.

Berikut adalah beberapa garis panduan asas waktu makan yang boleh diikuti menurut Raihan:

1. Sarapan: Sekurang-kurangnya dua jam setelah bangun daripada tidur. Hal ini demikian kerana, bacaan gula dalam darah dan nutrien berada pada tahap yang rendah.

2. Makan tengah hari: Waktu yang ideal adalah tiga hingga empat jam selepas sarapan pagi untuk mengekalkan tahap bacaan gula dalam darah normal.

3. Makan malam: Sebaiknya makan tiga hingga empat jam selepas makan tengah hari dan dua jam sebelum tidur bagi menggalakkan tidur yang lena dan penggunaan kalori yang efisien untuk seharian.

ANEKDOT

Mengenai Kuvings Malaysia:

- Kuvings berperanan mengerakkan komuniti bagi menghargai kesihatan dan kesejahteraan serta memberi fokus kepada asid deoksiribonukleik (DNA) yang mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk membina badan manusia.

- Mempunyai pasukan dan pakar pemakanan khas untuk memberikan pengetahuan yang mudah difahami dan ringkas mengenai jenis makanan yang betul dan berkongsi pelan khusus dan tindakan yang boleh diambil agar dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Sumber: Kuvings Malaysia