X

Kindly register in order to view this article
!

Utamakan nyawa rakyat, henti keluar pengecualian visa

-Foto AFP
A
A

SHAH ALAM - Kementerian Dalam Negeri (KDN) digesa untuk menghentikan serta-merta pengeluaran pengecualian visa selama 15 hari yang diperuntukkan kepada pelancong dari China sehingga situasi kembali stabil sebagai langkah untuk mengekang penularan wabak koronavirus di negara ini.

Gesaan itu dibuat Ketua Wirawati Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Dr Asmah Razalli bagi memastikan keselamatan rakyat di negara ini lebih diutamakan berbanding nilai keuntungan hasil pelancongan.

"Seperti yang kita maklum Hong Kong sendiri telah mengumumkan darurat kerana tidak mahu wabak koronavirus menjadi seperti SARS suatu ketika dahulu.

"Kerajaan Filipina dengan beraninya juga telah menghantar pulang serta merta rakyat China dari Wuhan yang disyaki (bergejala wabak koronavirus) kerana tidak mahu bertanggungjawab atas sebarang penularan di Filipina.

"Jadi sudah sampai masanya Malaysia menjadi tegas dan memahami nyawa rakyat adalah paling bernilai melebihi perdagangan, pelancongan mahupun menjaga hati kerana wabak membawa maut bukan untuk dikongsi," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Asmah berkata, beliau sangat menghargai kesungguhan KKM dalam menangani wabak berkenaan namun dalam masa yang sama turut berharap KDN memainkan peranan untuk menghentikan terlebih dahulu pengeluaran visa sehingga keadaan kembali stabil.

"Wirawati Perkasa memahami protokol antarabangsa yang digaris World Health Organization (WHO) yang masih belum mengisytiharkan untuk menutup rakyat China dari keluar masuk sempadan antarabangsa namun kita berkuasa penuh ke atas negara kita," katanya.

Katanya, pihaknya turut mendoakan seluruh rakyat Malaysia dilindungi daripada dijangkiti wabak berkenaan dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!