Subsidi diesel: KPDN keluar 191 notis kepada peniaga sejak Isnin

KPDN akan melakukan pemantauan dan penguatkuasaan menerusi Ops Kesan 2.0 Pelaksanaan Penyasaran Subsidi Diesel. Foto Bernama
KPDN akan melakukan pemantauan dan penguatkuasaan menerusi Ops Kesan 2.0 Pelaksanaan Penyasaran Subsidi Diesel. Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sebanyak 191 notis dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dalam Ops Kesan 2.0 susulan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel bermula Isnin lepas.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Fuziah Salleh dalam kenyataan pada Rabu berkata, notis itu dikeluarkan hasil pemeriksaan terhadap 346 premis di seluruh negara sejak Isnin hingga hari ini yang turut menyaksikan 23 aduan diterima dan tiga kertas siasatan dibuka.

"KPDN ingin mengingatkan khususnya peniaga bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap individu atau syarikat yang melakukan kesalahan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 demi menjaga dan melindungi hak pengguna,” katanya.

Fuziah berkata, kementerian telah membuat persiapan rapi bagi menangani aduan berkaitan peniaga menaikkan harga pada kadar tidak munasabah terutama melibatkan penerima manfaat penyasaran subsidi diesel selain peniaga yang sedia tidak layak menerima kemudahan itu sebelum penyasaran dilakukan.

Beliau berkata, Ops Kesan 2.0 yang dilancarkan Sabtu lepas adalah antara persiapan kementerian itu terhadap pelaksanaan penyasaran subsidi diesel.

Kenyataan sama memaklumkan orang ramai boleh mengemukakan sebarang aduan berkaitan penyasaran subsidi diesel melalui talian khas 012-6654 292 atau melalui aplikasi WhatsApp 019-279 4317/019-848 8000, menghubungi pusat panggilan 1-800-886-800 selain Portal e-Aduan KPDN di pautan http://eaduan.kpdn.gov.my dan aplikasi telefon pintar Ez ADU KPDN.

Pada Ahad, Menteri Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung Malaysia ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam.

Ketika mengumumkan perkara itu, beliau berkata ia adalah harga pasaran tanpa subsidi berdasarkan purata bulan Mei 2024 mengikut formula Mekanisme Harga Automatik.

Artikel Berkaitan:

Penetapan harga dan pelaksanaan subsidi diesel secara bersasar dapat memberikan penjimatan sebanyak RM4 bilion setahun di samping dapat mengukuhkan kedudukan kewangan negara untuk jangka masa panjang. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!