Operasi khazanah rekod rampasan cecah RM28.6 juta

Antara kejayaan JKDM merampas spesies kura-kura yang dibawa masuk oleh warga asing di KLIA2, Sepang.
Antara kejayaan JKDM merampas spesies kura-kura yang dibawa masuk oleh warga asing di KLIA2, Sepang.
A
A
A

SHAH ALAM - Nilai rampasan sepanjang Op Bersepadu Khazanah (OBK) bagi membendung kes jenayah hidupan liar serta pencerobohan hutan sejak tahun lalu merekodkan RM28.6 juta.

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Anis Rizana Mohd Zainudin berkata, statistik kejayaan setakat April lalu itu membabitkan kerjasama antara Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

Anis Rizana semasa mempengerusikan Mesyuarat OBK pada Isnin.
Anis Rizana semasa mempengerusikan Mesyuarat OBK pada Isnin.

Menurutnya, mengikut pecahan tahun lalu 75 kes direkodkan dengan nilai rampasan berjumlah RM15.6 juta, manakala dalam tempoh bulan tahun ini setakat April mencatatkan 81 kes dengan nilai mencecah RM13 juta.

"Sepanjang tempoh terbabit, 41 kes dengan rampasan bernilai RM8.17 juta direkodkan JKDM.

"Jabatan Perhilitan mencatatkan 60 kes membabitkan rampasan berjumlah RM8.76 juta, manakala PDRM dengan 55 kes (RM11.7 juta)," katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Beliau berkata, semua kes terbabit melibatkan kesalahan di bawah Akta Kastam 1967, Akta Perdagangan Antarabangsa Mengenai Spesis Terancam 2008, Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010, Enakmen Pemuliharaan Hidupan Liar 1997 dan Akta Senjata 1960.

JKDM bersama agensi sahabat seperti Perhilitan dan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) merampas spesies Armadillo di KLIA2, tahun lalu.
JKDM bersama agensi sahabat seperti Perhilitan dan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) merampas spesies Armadillo di KLIA2, tahun lalu.

Artikel Berkaitan:

Tegasnya, pelaksanaan OBK adalah bagi meningkatkan keberkesanan dalam aspek penguatkuasaan dan membanteras sebarang bentuk jenayah flora dan fauna yang meliputi pencerobohan hutan, pemburuan haram, penyeludupan hidupan liar dan pengambilan sumber biodiversiti secara haram di seluruh negara.

Tambah Anis Rizana, perdagangan hidupan liar kini berada di kedudukan keempat di antara jenayah-jenayah global yang lain.

"Ia menjadi jenayah yang mampu menjana keuntungan lumayan. Polis Antarabangsa (Interpol) menganggarkan aktiviti penyeludupan hidupan liar menjana pendapatan sebanyak AS20 bilion setahun.

"Jadi, budaya kerja secara berpasukan harus diberi penekanan dengan menitikberatkan elemen cara kerja cross-functional dan menolak budaya kerja silo," ujarnya.

Jelasnya, kolaborasi jitu antara jabatan dalam hal-hal berkaitan perkongsian maklumat dan kepakaran akan membuka pintu untuk jalinan kerjasama jangka panjang yang lebih berkesan dan bermakna.

Beliau sebelum itu pada Isnin, telah mempengerusikan Mesyuarat OBK bersama Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain bersama Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim.

Mesyuarat terbabit turut melibatkan pelbagai agensi seperti Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Sarawak Forestry Corporation (SFC), Jabatan Hidupan Liar Sabah, Perbadanan Taman Negara Johor, Perbadanan Taman Negeri Perak, Perbadanan Taman Negeri Pahang serta pihak pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!