Orang muda berisiko hidap kolesterol tinggi

Terdapat sebilangan besar orang muda hari ini yang mempunyai tahap kolesterol yang terlalu tinggi dan membahayakan kesihatan mereka. Gambar hiasan
Terdapat sebilangan besar orang muda hari ini yang mempunyai tahap kolesterol yang terlalu tinggi dan membahayakan kesihatan mereka. Gambar hiasan
A
A
A

PENYAKIT kardiovaskular semakin meningkat di Malaysia, dengan pesakit mengalami masalah ini lapan tahun lebih awal daripada purata global. Ini mungkin disebabkan oleh tanggapan salah bahawa "serangan jantung hanya berlaku pada orang yang lebih tua".

Hakikatnya, terdapat sebilangan besar orang muda hari ini yang mempunyai tahap kolesterol yang terlalu tinggi dan membahayakan kesihatan mereka.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan lebih 15 juta orang meninggal dunia akibat Penyakit Kardiovaskular Atherosclerotic (ASCVD) setiap tahun, menyumbang kepada 85 peratus daripada kematian kardiovaskular global.

Di Malaysia, empat daripada 10 orang dewasa Malaysia, termasuk mereka yang berumur di bawah 40 tahun, mengalami tahap kolesterol tinggi dan penyakit ini telah menyumbang kepada 71 peratus kematian pramatang.

Kolesterol tinggi adalah penyumbang utama ASCVD. Tahap kolesterol yang tinggi boleh membawa kepada keadaan yang dikenali sebagai hiperlipidemia (lipid berlebihan dalam darah), yang boleh menyebabkan masalah kardiovaskular seperti sakit dada atau serangan jantung.

Kolesterol ialah bahan berlilin yang terdapat dalam sel-sel badan dan mempunyai beberapa fungsi yang berguna, termasuk membantu membina sel dan menghasilkan hormon. Hati menghasilkan 70 peratus hingga 80 peratus kolesterol badan, manakala selebihnya berasal dari diet, terutamanya dari penggunaan produk haiwan.

Kolesterol datang dalam dua bentuk. Kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL-c) yang juga dikenali sebagai kolesterol jahat dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL-c), yang bermanfaat kepada tubuh.

Istilah kolesterol tinggi sering digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana terlalu banyak LDL-c yang beredar dalam darah boleh menyebabkan penyumbatan arteri, yang seterusnya, boleh menyebabkan penyakit jantung atau strok.

Artikel Berkaitan:

Dengan memahami fakta tentang kolesterol, seseorang itu boleh memilih langkah terbaik untuk menguruskan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diketahui tentang kolesterol:

1. Kolesterol tinggi bukan sahaja memberi kesan kepada warga emas

Tahap kolesterol tidak berkaitan dengan umur, jantina atau berat badan seseorang. Jumlah tahap kolesterol mungkin meningkat seiring usia tetapi masalah berkaitan kolesterol seperti serangan jantung atau strok boleh menyerang tidak kira umur.

Kes individu yang mengalami serangan jantung pada usia 20-an atau awal 30-an serius. Malah, satu daripada lima pesakit serangan jantung hari ini berumur lebih muda daripada 40 tahun. Oleh itu, golongan dewasa muda mesti mengambil tindakan awal dan berkesan dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, sambil mengekalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan paras kolesterol tinggi.

2.Menjadi kurus dan aktif tidak sama dengan memiliki kolesterol rendah

Adalah perkara biasa untuk mendengar orang berkata, "Saya kurus dan aktif dan oleh itu, saya tidak fikir saya mempunyai kolesterol tinggi." Walaupun kajian telah menunjukkan bahawa orang yang berlebihan berat badan lebih cenderung mempunyai kolesterol tinggi, paras kolesterol juga ditentukan oleh beberapa faktor seperti diet atau jenis makanan yang diambil, tekanan, genetik dan gaya hidup.

Adalah lebih baik untuk tidak membiarkan kesihatan seseorang kepada andaian. Semua orang dewasa dinasihatkan untuk memeriksa kolesterol mereka setiap tahun selagi risikonya masih rendah. Mengesan tahap kolesterol tinggi lebih awal adalah penting untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok.

3. Beri perhatian kepada faktor keluarga

Jika seseorang mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit jantung atau kolesterol tinggi, berkemungkinan besar orang itu mungkin mewarisi masalah yang sama. Hiperkolesterolemia Familial (FH), iaitu gangguan genetik yang menjejaskan 1 dalam 250 orang, boleh meningkatkan kemungkinan seseorang mendapat penyakit jantung koronari pada usia muda [xii].

FH disebabkan oleh gen bermutasi yang diwarisi yang menjejaskan cara badan mengawal dan mengeluarkan kolesterol daripada darah.

Sesiapa yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi dan penyakit jantung disyorkan untuk menjalani saringan seawal usia 9 tahun.

4. Ketahui nombor LDL-C anda

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Kolesterol tinggi adalah keadaan 'tanpa simptom' dan tidak kelihatan, tidak ada tanda atau gejala kolesterol yang jelas. Ramai di antara kita tidak menyedarinya. Tidak kira betapa cergas dan sihat yang anda rasa, penting untuk mengetahui nombor kolesterol anda.

Sebagai prinsip umum, adalah dinasihatkan untuk mengekalkan julat paras LDL-c yang ideal antara 1.4 - 2.6mmol/L. Jika tahap kolesterol seseorang melebihi julat itu, dinasihatkan anda mendapatkan bantuan perubatan untuk mengurangkan risiko kejadian jantung atau strok.

Langkah holistik untuk menguruskan tahap kolesterol tinggi

Jika seseorang didapati mempunyai kolesterol tinggi, dia harus segera mengambil langkah untuk menurunkan paras kolesterol berdasarkan penilaian dan perundingan yang menyeluruh bersama doktor.

Doktor mungkin mengesyorkan pendekatan holistik yang merangkumi rawatan baru yang boleh menurunkan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL-c) ke tahap optimum dengan berkesan.

Pada masa yang sama, perubahan gaya hidup positif yang boleh membawa manfaat jangka panjang dari sudut kesihatan dan mental juga harus dipraktikkan secepat mungkin. Ini termasuk:

- Makan diet sihat rendah lemak tepu, lemak trans dan garam (natrium) serta menjauhi minuman dengan gula tambahan. Makanan yang tinggi serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar adalah lebih ideal!

- Menjadi aktif secara fizikal, cuba lakukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti aerobik ringan seminggu.

- Hadkan pengambilan alkohol dan berhenti merokok.

- Komited dalam mengambil ubat-ubatan yang bertujuan untuk menguruskan kolesterol, tekanan darah, dan paras gula dalam darah dengan cara yang tepat pada masanya dan konsisten.

* Dr Tay Hui Sian ialah Pakar Perunding Perubatan Geriatrik dan Perubatan Am di Hospital Pantai Ayer Keroh.