Keselamatan makanan, perubahan iklim agenda utama Malaysia selaku Pengerusi ASEAN

Johari Abdul
Johari Abdul
A
A
A

KUALA LUMPUR - Memperkukuh keselamatan makanan serantau dan menangani cabaran mendesak perubahan iklim adalah antara agenda utama yang akan diketengahkan Malaysia apabila memegang tampuk Pengerusi ASEAN, sekali gus menentukan peranan kepimpinan negara dalam blok serantau itu.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul ketika ditemu bual dalam rancangan Bernama TV "The Nation ASEAN+” pada Jumaat, menekankan bagaimana konflik Rusia-Ukraine telah memberi kesan keselamatan makanan di peringkat global.

Menggesa negara anggota ASEAN mengumpulkan kekuatan gabungan mereka untuk menangani isu itu, Johari berkata: "Kita (negara anggota ASEAN) perlu duduk dan mempertimbangkan bagaimana untuk mentadbir kekuatan kita bersama-sama bagi memastikan rantau ini tidak berlapar."

Beliau berkata, ASEAN perlu beralih daripada budaya silo kepada menggabungkan kekuatannya - tanah pertanian yang besar, kekuatan kewangan, tenaga kerja dan teknologi - untuk mewujudkan keselamatan makanan di rantau ini.

Johari menekankan kepentingan berkongsi idea, pengalaman dan kepakaran dalam kalangan negara anggota bagi meningkatkan usaha penyelidikan dan pembangunan yang bertujuan meningkatkan keselamatan makanan.

Dengan gabungan penduduk ASEAN seramai 680 juta orang, beliau menekankan potensi blok serantau itu sebagai pasaran dalaman yang besar.

"ASEAN tidak memerlukan pemasaran. Dengan bekerjasama, negara anggota boleh mengurangkan kos dan mencapai kecekapan yang lebih tinggi," katanya.

Sebagai presiden Perhimpunan Antara Parlimen ASEAN (AIPA) yang akan datang, Johari mengulangi komitmen Malaysia untuk memajukan agenda penting lain, termasuk inisiatif perubahan iklim, semasa menjadi Pengerusi ASEAN akan datang.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata, Malaysia juga berminat dalam mempromosikan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti hidrogen, hidro dan solar.

"Kami akan berbincang dengan negara-negara anggota bagaimana kami boleh bekerjasama dan memanfaatkan sumber yang ada sama ada hidro, solar atau hidrogen," katanya.

Johari juga menyeru negara-negara ASEAN untuk melabur dalam pendidikan dan pembangunan bakat generasi muda untuk melahirkan pemimpin masa depan yang mampu mengekalkan kedudukan ASEAN sebagai Zon Aman, Bebas dan Berkecuali (ZOPFAN). - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28