PM Anwar mahu LHDN kutip lebih banyak hasil tahun ini

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Majlis Sambutan Hari Hasil 2024 di Menara Hasil Cyberjaya pada Jumaat. Foto Bernama
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Majlis Sambutan Hari Hasil 2024 di Menara Hasil Cyberjaya pada Jumaat. Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dapat mengutip lebih banyak hasil pada tahun ini berbanding unjuran ditetapkan sebanyak RM197 bilion.

Perdana Menteri berkata, LHDN telah berjaya mencipta sejarah baharu kutipan cukai negara pada tahun lepas iaitu sebanyak RM183.34 bilion, melebihi RM7.8 bilion atau 4.49 peratus daripada jumlah kutipan pada tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, beliau berkata pada hakikatnya, Malaysia masih mempunyai asas cukai yang rendah iaitu sekitar 11.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berbanding negara jiran lain seperti Singapura (12.6 peratus) dan Thailand (16.4 peratus).

Sehubungan itu, beliau menggesa syarikat dan individu untuk menjalankan tanggungjawab mereka dan tampil membayar cukai.

"Bilangan syarikat yang membayar cukai masih rendah iaitu sekitar 435,000 syarikat berbanding 1.5 juta syarikat berdaftar di Malaysia.

"Ini bermakna kurang daripada 29 peratus syarikat berdaftar yang membayar cukai,” kata beliau pada Majlis Sambutan Hari Hasil ke-28 di sini pada Jumaat.

Beliau berkata, sehingga 31 Disember 2023, jumlah pembayar cukai individu adalah sebanyak 5.7 juta dengan hasil kutipan RM40.96 bilion dan bagi syarikat pula adalah sebanyak 539,113 dengan hasil kutipan RM98.77 bilion.

Anwar berkata, tidak menafikan langkah-langkah yang telah diambil oleh LHDN telah berjaya meningkatkan hasil negara.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata, peningkatan hasil kutipan cukai akan menguntungkan rakyat yang memerlukan.

"Peningkatan hasil daripada usaha LHDN, Jabatan Kastam Diraja Malaysia telah membantu menambah baik program Sumbangan Asas Rahmah (SARA) yang telah digandakan bayarannya sementelahan jumlah penerima melonjak kepada 700,000 berbanding 210,000 tahun lepas,” kata beliau.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Dr Abu Tariq berkata, pihaknya akan meluncurkan lima produk perkhidmatan digital baharu iaitu e-CKM (Cukai Keuntungan Modal), HASiL Tax HTB 2023, Profiling Information Systems (PINS), e-Sekatan Perjalanan dan Behavioural Insights Tools: Compliance Empowerment.

Beliau berkata, tumpuan akan diberikan kepada isu ketirisan cukai melibatkan individu yang mempunyai aset dan kekayaan yang tidak setimpal dengan pelaporan cukai, pendapatan dari Malaysia yang disimpan dalam akaun luar negara yang belum dilapor, transaksi rentas sempadan, harga pindahan domestik, aktiviti dalam talian dan kes-kes ekonomi bayangan.

"Perlaksanaan E-Invois juga adalah inisiatif utama HASiL pada tahun 2024,” katanya. - Bernama