MGA anjur Persidangan Emas Malaysia kali kedua

Fuziah (tengah) dan Louis (kanan) ketika Persidangan Emas Malaysia 2024 di Hotel JW Marriott Kuala Lumpur pada Rabu.
Fuziah (tengah) dan Louis (kanan) ketika Persidangan Emas Malaysia 2024 di Hotel JW Marriott Kuala Lumpur pada Rabu.
A
A
A

PERSATUAN Emas Malaysia (MGA) menghimpunkan lebih 300 pemimpin dan pemain industri logam berharga global dari pelbagai negara dalam edisi kedua Persidangan Emas Malaysia 2024 di Hotel JW Marriott Kuala Lumpur pada Rabu.

MGA dalam satu kenyataan berkata, persidangan itu merupakan platform untuk memacu industri logam berharga tersebut di peringkat tempatan melalui pelbagai aktiviti daripada penglibatan aktif dalam penggubalan dasar hingga mengekalkan piawaian emas serantau.

"Ia juga menjadi tempat berkongsi pandangan mengenai trend pasaran global dan mengetengahkan potensi emas untuk perdagangan antarabangsa," katanya.

Program disempurnakan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Fuziah Salleh yang mewakili Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Fuziah dalam ucaptama memberi penekanan terhadap kepentingan belajar daripada penceramah terkenal selain memuji inisiatif MGA di atas penganjuran acara tersebut.

Dalam sesi pertama persidangan, Pengurus Jabatan Logam Berharga Pihak Berkuasa Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), Sudheesh Nambiath berkata, kemunculan Emiriah Arab Bersatu (UAE) sebagai hab utama untuk perdagangan logam berharga memudahkan peluang industri global.

"Selain UAE, pemimpin emas juga membincangkan tentang potensi besar yang dimiliki Asia sebagai pasaran emas, menjadi Hab Dagangan Emas Global seterusnya di rantau ini," katanya di bawah perbincangan sesi yang dikendalikan oleh Ketua Asia Pasifik dan Ketua Bank Pusat Global Majlis Emas Dunia, Shao Kai Fan.

Pada sesi kedua, Pengasas dan Eksekutif Pengerusi Kumpulan Amanie, Tan Sri Dr Mohd Daud Bakar tampil berkongsi beberapa petua berguna bagi membuka lebar jalur emas dalam pasaran kewangan dan bukan kewangan daripada perspektif syariah.

Artikel Berkaitan:

Selepas itu, perbincangan sesi yang dimoderasikan Perunding Utama Metal Focus, Chirag Shah dilihat lebih menonjol apabila pemimpin emas Asia bercakap mengenai trend pasaran emas terkini di negara-negara Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).

Secara keseluruhannya, perbincangan tersebut telah memberikan pemahaman kepada perwakilan dengan jelas dan meningkatkan pengetahuan tentang pasaran emas global terutamanya di Asia.

Menurut Presiden MGA, Datuk Wira Louis Ng, keupayaan untuk benar-benar tahu bagaimana membuka kunci potensi emas di mana-mana bahagian dunia, adalah formula kepada kejayaan.

"Menceburi pasaran emas Asia bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pemilik perniagaan asing dan pelabur, tetapi juga negara-negara masing-masing pada umumnya dalam ekonomi sudut pandangan.

"Malaysia menjadi sebuah negara Islam yang terletak secara strategik di tengah-tengah Asia, mempunyai potensi besar untuk menjadi hab perdagangan emas global seterusnya," katanya.

Kata beliau, produk emas di Malaysia selalunya berkualiti tinggi kerana ujian ketat yang dijalankan mengikut piawaian syariah bagi memastikan konsistensi dalam kualiti dan kesucian.

Jelasnya, bukan itu sahaja malah pasaran tempatan yang kebanyakannya beragama Islam sudah pun memahami kepentingannya emas fizikal berdasarkan kepercayaan agama mereka.

"Oleh itu, menceburi pasaran emas Malaysia akan menjadi rangsangan pendapatan segera untuk semua," katanya.