Tekong hilang ketika menangkap ikan

Bot mangsa tidak dapat dikesan selepas keluar menangkap ikan. Gambar kecil: Ahamadkamaroodin
Bot mangsa tidak dapat dikesan selepas keluar menangkap ikan. Gambar kecil: Ahamadkamaroodin
A
A
A

KOTA BHARU - Seorang tekong nelayan warga Thailand dikhuatiri hilang ketika menangkap ikan kira-kira 30 batu nautika dari muara Tok Bali, Pasir Puteh pada Isnin.

Kejadian menimpa mangsa, Ahamadkamaroodin,48, disedari pada jam 8 pagi tadi selepas dia gagal dihubungi serta kedudukan bot yang digunakan tidak dapat dikesan.

Pengarah Maritim Negeri Kelantan, Kepten Maritim Erwan Shah Soahdi berkata, Operasi Mencari dan Menyelamat (Carilamat) diaktifkan pada jam 4.20 petang dengan menggerakkan sebuah aset Maritim Negeri Kelantan iaitu bot Maritim Perkasa 1247 ke tempat kejadian bagi operasi terbabit.

Menurut beliau, pemakluman kepada komuniti nelayan setempat turut dilaksanakan.

Erwan Shah - Photo Sinar Harian
Erwan Shah - Photo Sinar Harian

“Maritim Negeri Kelantan menerusi Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Kuantan mengkatifkan operasi susulan kejadian seorang tekong bersama bot nelayan tempatan yang dikhuatiri hilang ketika sedang menangkap ikan.

“Berdasarkan keterangan pemilik bot mangsa dipercayai keluar menangkap ikan dengan menaiki botnya pada jam 11.30 malam, Sabtu lalu dan namun gagal dihubungi hingga kini,” katanya dalam satu kenyataan akhbar, di sini pada Isnin.

Menurut beliau, bot Maritim Perkasa 1247 yang melaksanakan Op Carilamat di lokasi pencarian masih tidak menemui sebarang petanda.

Artikel Berkaitan:

“Keadaan laut yang bergelora dan angin kencang di lokasi pencarian turut menjejaskan proses pencarian.

“Operasi ditangguhkan pada jam 7.24 malam dan akan di teruskan pada pukul 7 pagi esok,” kata beliau.